Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Raka

Objavljeno: Petek, 16.11.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
OŠ Raka-tradicionalni slovenski zajtrk (19)
Na tretji petek v novembru, ko obeležujemo dan slovenske hrane, v šolah in vrtcih poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

Šolarji in vrtičkarji so tako danes zajtrkovali kruh, maslo, med, mleko in jabolka, po možnosti iz lokalnega ali vsaj slovenskega okolja. Tako je bilo tudi na Osnovni šoli Raka, ki jo od začetka šolskega leta vodi Nina Pirc. »Priprava takšnega zajtrka je logistično kar zahtevna, da se prijavimo v ta projekt in dobimo sredstva zanj ter da se organiziramo,
OŠ Raka-tradicionalni slovenski zajtrk (2)
da je to res zajtrk, kasneje pa še malica,« je povedala ob našem obisku. Šolarjem in vrtičkarjem so ponudili med lokalnih čebelarjev, tudi jabolka in kruh so bili iz domačega okolja, maslo pa slovenskega izvora. Zajtrk so najmlajšim popestrili še s harmonikarjem, ki je igral Slakovega Čebelarja, in maskoto čebelice. O pomenu slovenske hrane sicer šolarje seznanjajo skozi celo šolsko leto, ne samo na današnji dan, in jih ozaveščajo o pomenu zajtrka v zdravi prehrani. »Tudi v kuhinji se zelo trudijo z nabavo lokalno pridelane hrane, kolikor nam to pač sredstva dopuščajo,« pravi Pirčeva.

Tradicionalni slovenski zajtrk je projekt, pri katerem poleg šol in vrtcev sodelujejo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za okolje in prostor ter številni drugi partnerji.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

10.05.2019 | PANORAMA

90 let Ane Baznik

12.05.2019 | PANORAMA

Zlati znak Damjani Grubar

17.05.2019 | PANORAMA

Za zdravje in vitalnost