Časopis za pokrajino Posavje
24.05.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Trdo delo, skromno življenje in dobra volja«

Objavljeno: Torek, 01.08.2017    Rubrika: PANORAMA    Ogledov: 2020Redakcija
DSC_6062

Ob jubileju Terezije Ajdonik

REŠTANJ - Zadnja julijska sobota je bila za Reštanjčane še posebej slovesna, saj je Terezija Ajdonik (po domače Ajdnkova Rezka) v krogu svojih sorodnikov in sovaščanov slavila 100. rojstni dan.

Slovesnost se je začela s sveto mašo. Sledilo je družabno srečanje in praznovanje visokega jubileja. Ob tej priložnosti sta slavljenko nagovorila in ji čestitala župan občine Krško mag. Miran Stanko in predsednik Sveta KS Senovo Vlado Grahovac, ki ji je predal tudi čestitke družbe STG Rudar Senovo. Nato so jo z rojstnodnevnim voščilom obkrožile predstavnice KO RK Senovo, v imenu sovaščanov je jubilantki čestitke izrekla Metka Smole.

Ni skrivnost, da je slavljenka velika ljubiteljica rož, zato se je ob vsakem nagovoru praznična miza obogatila s šopki izbranega rezanega cvetja in lončnic. Sovaščani so ji poklonili lepo okrašeno in okusno torto. V nagovorih so prevladovale želje po krepkem zdravju in dobrem počutju, ki ga naša stoletnica ne skriva. Vedno nasmejana in iskrivih misli je popestrila sobotno popoldne in večer vsem navzočim.

Marsikoga je zanimal recept za dolgo življenje. Teta Rezka je vsem suvereno pripovedovala: »Nič drugega kot trdo delo in skromno življenje pa dobra volja, dokler te noge držijo in ti glava služi! To je vse.«

Terezija se je rodila 29. 7. 1917 na Ravnem Logu kot predzadnja od desetih otrok v veliki Lubijevi družini. Delo in skromno življenje se je nadaljevalo tudi potem, ko se je 25-letna poročila s sosedom Jožetom Ajdonikom, ki je bil kot kovač zaposlen v senovskem premogovniku. Sprva sta živela v Belem, ko se je družina povečala, sta se preselila v rudniško stanovanje na Reštanj. Rezka ni nikoli hodila v službo, pogosto pa je šla na dnino oziroma v tabrh, kot pri nas rečemo, če greš pomagat sosedu. Gospodarji so jo radi povabili, saj jo vsi poznamo kot redoljubno, urejeno, družabno in marljivo sosedo. 

Rodila je šest otrok, za katere je lepo skrbela, jih vzgajala in gospodinjila, urejala vrt ter seveda rože. Vsako nedeljo se je praznično uredila in odšla peš na Senovo k maši ter nato na obvezen liker s prijateljicami. To je bil njen mali privilegij do pred dvema letoma oziroma - dokler je zmogla pot do cerkve. 

Otroci so zrasli, se odselili in poskrbeli, da se je družina povečala, saj ima danes 9 vnukov, 11 pravnukov in 1 prapravnuka. Po moževi smrti pred 20 leti je vse do lanskega leta skrbela sama zase v stanovanju na Reštanju. Zaradi prehodnih zdravstvenih težav sedaj živi pri vnuku v Zidanem Mostu. 

Je krepkega zdravja, svežih misli. Četudi so bili njeni pripomočki, ki so ji lajšali delo, v preteklosti srp, motika in grablje, zna danes uporabljati sodobnejše, kot npr. mobitel.

V okolici Reštanja ni njive, travnika, vinograda in ne poti, ki je ni v preteklosti prehodila peš ponoči ali podnevi, v lepem ali slabem vremenu, velikokrat kar bosa. Letos pa je bila prvič na zdravljenju v Termah Čatež in pravi, da je bilo lepo in bi se še rada vrnila. 
Svoj optimizem uspešno širi med ljudmi, ki so ob njej. Vsakomur od nas se je zdelo dobro, ko smo se rokovali, pokramljali z urejeno, zgovorno in veselo stoletnico. 

Pred petimi leti je slavljenka predsedniku Grahovcu obljubila, da se bosta ob 100-letnici veselo zavrtela. Tega ji nedavna poškodba ni dopustila, a veselo kramljanje in proslavljanje visokega jubileja je zadržalo Reštanjčane na že tradicionalnem pikniku ob zvokih Posavskih veseljakov do poznih večernih ur. Slavljenka je zdržala do polnoči. Mnogi mladi so se prej razšli, njej pa se, kot ponavadi, ni nikamor mudilo in tudi utrujena ni bila. Ob slovesu sta se s predsednikom dogovorila, da bosta naslednje leto zagotovo zaplesala. 

Reštanjčani so ponosni, da imajo tako imenitne razloge za veselje in vaška srečanja in z veseljem se bodo naslednje leto spet zbrali, da bodo nazdravili in poklepetali, za kar prepogosto med letom zmanjka časa. Hvala Metki in Zdravku Smoletu ter njuni ekipi za vsestransko angažiranje pri pripravi in izvedbi vaškega srečanja ter krepitvi dobrih sosedskih vezi.

KS Senovo
« Nazaj na seznam
»