Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Treba se je znati zadeti z dobrimi stvarmi!«

Objavljeno: Četrtek, 29.11.2018    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
20181126_173500_014
V začetku tedna je v okviru projekta Večgeneracijskega centra Posavje v Bistrici ob Sotli, na tamkajšnji OŠ, potekalo predavanje patra Karla Gržana o tem, kako se moramo znati »zadeti« z dobrimi stvarmi.

Pater Karel Gržan je karizmatični teolog, duhovnik, pisatelj, predavatelj, proučevalec slovenske zgodovine, ustanovitelj komune za odvisnike in odvisnice ter doktor literarnih ved. Njegove preproste, iskrene in sočutne besede polnijo poslušalce, saj težko ostanemo ravnodušni ob njegovih srčnih, iskrenih, sočutnih besedah. In tako je bilo tudi v ponedeljek, 26. 11. 2018, ko nam je predaval o medčloveških odnosih in o tem, kako človeka ljubiti v vsej njegovi resničnosti.

»Ljudje pridemo v službo in si nadenemo svoje »EPP« obraze, kajti tam ni prostora za »biti resničen«, ampak za »biti popoln«. Ko pa pridemo domov, je to prostor, kjer se lahko sprostimo in smo to, kar smo. In prav je, da so doma ljudje, ki te sprejemajo v vsej svoji resničnosti. In te imajo radi v svoji resničnosti. Otroci pa ta občutek potrebujejo najbolj. Na eni strani jasno zastavljene meje in na drugi strani občutek, da jih starši ljubimo v vsej njihovi resničnosti, točno takšne kot so. Tudi z vsemi njihovimi napakami. In to je ena izmed odličnih preventiv pred zasvojenostjo«, nas je nagovoril Gržan. Besede so zvenele tako preprosto, toplo in sočutno.

Spregovoril je tudi o tem, kako je treba v življenju poiskati majhne radosti in skrbeti, da ne postanejo rutina. »Vzbujati nam morajo ravno dovolj hrepenenja in imeti morajo učinek zadetosti. Treba se je znati zadeti z dobrimi stvarmi«. Tako ne iščemo škodljivih zasvojenosti, ampak lahko »evforičen učinek droge« poiščemo tudi v majhnih radostih, morda v pitju kave s sosedom, morda v čokoladi.

»Biti srečen ni dobitek, ampak odločitev«, nas je v enem od intervjujev nagovoril p. Karel Gržan. Nas pa je ta večer nagovoril, da bomo v otroku (in drug v drugem) znali poiskati tisto dobro in ne zgolj napake. Tudi ko otrok dobi ena, ga je potrebno vprašati »Kaj si pa znal?« in na tem graditi.

Verjamem, da bodo besede, ki so ostale, pomagale graditi (še) boljši odnos s svojimi otroki (tudi najbližjimi) in da bomo tako gradili trdne vezi med nami.

Pripravila: mag. Mihaela Kežman
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

10.05.2019 | PANORAMA

90 let Ane Baznik

12.05.2019 | PANORAMA

Zlati znak Damjani Grubar

17.05.2019 | PANORAMA

Za zdravje in vitalnost