Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tretja zlata šelma Toniju Bizjaku

Objavljeno: Sobota, 15.02.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
kostanjevica-pust (27)

Oba živeča dobitnika zlate šelme s predsednikom ED Prforcenhaus in purgargardo

Bližajoči se pustni čas so v Kostanjevici na Krki naznanili z odprtjem razstave Pust skozi čas – Danes za jutri, na kateri so postavili na ogled nekaj fotografij z utrinki iz kostanjeviške šelmarije v minulih letih.

PREDSTAVILI NOVO KRONO

Na začetku prireditve je oče šelme Toni Bizjak razkril novo krono in z njo okronal trenutnega predsednika Prforcenhausa Jureta Jordana. Kot je povedala povezovalka prireditve Mihaela Kovačič, je krona izdelana s sodobno tehnologijo laserja in ročno dodelana. Okrašena je s šelmicami in svetlečimi ročno dodelanimi kamni iz kamnoloma Štangrabe. Krona ohranja eno pomembno značilnost kron, ki jih poznamo iz zgodovine Šelmarije. Zgornji del krone je oblikovan po značilni obliki Plečnikove strukturne konice, ki je tudi razvidna na načrtu za fasado lekarne Emilije Fon.
kostanjevica-pust (12)

Predstavitev nove kronePODELILI ZLATO ŠELMO

Po nastopih mladih trobilcev Tie Štefanič, Neže in Nuše Zaman Jelenič, Jake Sotoška in Blaža Kranjca ob bobnarski spremljavi Mitje Kuslja ter sopranistke Anje Žabkar ob harmonikarski spremljavi Staneta Cetina je sledila še podelitev najvišjega priznanja Etnološkega društva Prforcenhaus Kostanjevica na Krki za življenjsko delo – zlate šelme. Gre za zlato priponko, ki je narejena po modelu najstarejše znane oblike šelme, je iz 14-karatnega zlata in tehta 5,10 gramov.
kostanjevica-pust (25)

Podelitev zlate šelme


Po že pokojnem Tinetu Hodniku in Branetu Čuku je njen tretji prejemnik Toni Bizjak, ki je vse življenje povezan s šelmarijo. V letih bivanja v Šentjerneju je postal prvi ambasador Prforcenhausa, z vrnitvijo v Kostanjevico pa je z velikim veseljem prejel krono in postal leta 2014 aktualni predsednik Prforcenhausa, kot najstarejši predsednik v zgodovini šelmarije, odkar beležijo podatke predsednikov. Predsednikoval je v času praznovanja 160-letnice šelmarije. Idejno je zasnoval spominski kostanj, sodeloval pri pripravi knjige Kostanjeviška šelmarija in zrisal skice slikovnega materiala, ki so v knjigi. Vsako leto skupaj z Mihaelo Kovačič pripravlja razstavo Pust skozi čas v Lamutovem likovnem salonu in v drugih prostorih. Zasnoval je model znamenitega piškotka šelma po ideji prve dame Mateje, obogatil godbo z notnimi stojali in skupaj s Tinetom Hodnikom izdelal oder za gledališko predstavo občnega zbora. Danes opravlja funkcijo očeta šelme, ki predstavlja glavni lik šelmarije. Je zvest tradiciji, a poln novih idej in zamisli, ustvarjalen, deloven, vzornik mlajšim in spoštovan član Etnološkega društva Prforcenhaus. Zlato šelmo mu je podelil predsednik društva Jure Kovačič.

Prireditev so zaključili s podelitvijo zahval nastopajočim in pesmijo v priredbi Mateja Drobniča O Šelmarija v izvedbi Žabkarjeve.

28. PUSTNA DEGUSTACIJA

V soboto je potekala še 28. pustna degustacija vina. Nanjo so prinesli 15 vzorcev, vsi udeleženci so prejeli priznanje. Za najboljše vino je bilo razglašeno vino društvenega kletarja Tonija Hodnika, drugo mesto je osvojil Miro Drobnič in tretje mesto Matej Tomšič.

P. P.
« Nazaj na seznam