Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tretje mesto Sevnici kot čebelam prijazni občini

Objavljeno: Torek, 07.12.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
DSCN9725 (2)

V Šentjanžu imajo šolski čebelnjak, v šoli pa deluje čebelarski krožek.

V okviru dneva čebelarskega turizma je preko spletnega dogodka v petek, 3. decembra, potekala razglasitev Čebelam najbolj prijazne občine 2021. Drugo leto zapored je tretje mesto osvojila Občina Sevnica.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Čebelarski zvezi Slovenije, se je na letošnji natečaj, ki je potekal v mesecu oktobru, prijavilo 19 slovenskih občin. Sodelovale in prijavile so se občine, ki s svojimi aktivnostmi delujejo na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo javnost o čebelah in čebelarski kulturni dediščini ter sodelujejo s čebelarskimi društvi. Na podlagi oddanih vlog je svoje mnenje in ocene podala tričlanska komisija, ki jo sestavljajo Marija Sivec, Tomaž Marolt in Nataša Lilek. Pri ocenjevanju so se osredotočili na različne segmente in vsebino, ki jo je posamezna občina izvajala v letu 2021.

ČEBELAM PRIJAZNE OBČINE SPODBUJAJO OHRANJANJE ČEBELARSKE KULTURNE DEDIŠČINE ...

Medovita pot (142)

Nevenka Strnad skrbi za grajski čebelnjak, ki je del sevniške Medene ture.

»Čebelam prijazne občine so tiste, ki konstruktivno sodelujejo s tamkajšnjimi čebelarskimi društvi, spodbujajo ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, razvoj čebelarske dejavnosti, apiturizmov, čebelarskih učnih poti in ostale čebelarske infrastrukture. Pomembno je tudi ozaveščanje in sodelovanje z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev, kot so sajenje medovitih rastlin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah,« pojasnjujejo na Čebelarski zvezi Slovenije.

SEVNIŠKA MEDENA TURA

Občina Sevnica pomen čebelarstva krepi z različnimi aktivnostmi: izvaja trajnostne okoljske ukrepe, skrbi za ustrezne krajinske ureditve in zasaditve medovitih rastlin, nudi podporo promociji izdelkov in lokalno pridelani hrani, ozavešča občane, izvaja razne izobraževalne vsebine, omogoča delovanje sevniške tržnice s stalno prisotnostjo lokalno pridelanega medu. Občina Sevnica je zavezana k varovanju okolja in narave z različnimi aktivnostmi in ukrepi, kar omogoča varno bivanje ne samo čebel, ampak vseh v bivanjski verigi. Ena od novosti, ki jih je Občina Sevnica še izpostavila v prijavi na natečaj, je bila tudi nova Medena tura, turistični produkt javnega zavoda KŠTM Sevnica, zasnovan na temeljih močne sevniške tradicije čebelarjenja in medičarstva. Premierno je bila predstavljena 20. maja letos, prav na svetovni dan čebel.

Občina Sevnica iskreno čestita zmagovalki natečaja, Občini Ivančna Gorica, in drugouvrščeni Občini Ravne na Koroškem.

Vir: Občina Sevnica, foto: S. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje

13.12.2020 | Redakcija

Pravica do ribolova in krivolov