Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tridnevno jezdenje zahteva dobro pripravljenost tako konja kot konjenika

Objavljeno: Ponedeljek, 10.06.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Krekova konjenica  (1)

Krekova konjenica je bila deveto leto zapovrstjo na konjeniškem pohodu po mejah sevniške občine in obiskala je mnogo krajevnih skupnosti.

Prvi vikend v letošnjem juniju se je Krekova konjenica, ki deluje v okviru Društva rejcev in ljubiteljev konj Šentjanž, deveto leto zapored podala na konjeniški pohod po mejah občine Sevnica.

Krekova konjenica  (11)

Jezdece je ob vrnitvi pričakal lep sprejem domačih, prijateljev in znancev.

Na okoli 140 kilometrov dolgo pot se je podalo 20 konjenic in konjenikov, najmlajša med njimi je bila 13-letna Zala Krmelj, ki je jezdila v družbi očeta Boštjana in matere Jožice. V prvem dnevu so konjenice in konjeniki na poti iz Šentjanža do Blance, kjer so prenočevali, prejezdili okoli 60 kilometrov poti. Naslednji dan so do vasi Okroglice opravili okoli 50 kilometrov. Tretji dan, že rahlo utrujeni, ko so se vračali v domači kraj, so prejezdili 30 kilometrov.

V KONJENICI MORATA BITI RED IN DISCIPLINA

Krekova konjenica po mejah sev. obcine (20)

Zala Krmelj in Ana Camloh sta se s tridnevne ježe vrnili zadovoljni in nasmejani.

Na čelu konjenice je jezdil stotnik Franci Strnad, ki pravi, da takšna pot zahteva red in disciplino, »Določenih pravil pri jezdenju se je treba držati, kajti pot je dolga in vsi želimo priti zdravi in srečni na cilj,« pove in doda, da vsi jezdijo v koraku. »To je najpočasnejši hod, v katerem konj v pravilnem zaporedju prestavlja noge naprej. Poznamo svobodni korak na popuščenih vajetih in kratek korak s pritegnjenim vratom,« še pojasni in nadaljuje, da bi bil galop za tovrstno jezdenje neprimeren (tudi zaradi konfiguracije terena).

»Stotnik je strog, zahteva, da se držimo pravil jezdenja in to je povsem razumljivo, saj je odgovoren za vse,« pripoveduje Ana Camloh, ki je bila del Krekove konjenice s svojo kobilo Bistro. »Kobila je stara 19 let in je še vedno zelo živahna, rada gre na teren, na ježo. Je majhna, a ’gajstna’,« je zgovorna Ana, ki se približa kobili in jo nežno potreplja po hrbtu, kobila pa ji iz hvaležnosti nasloni glavo na ramena. Član konjenice je vse od začetka Boštjan Urbančič, ki se pošali, da ima srečo, ker ima razumevajočo ženo, da ga spusti na tridnevni konjeniški pohod. »Težko je opisati, kaj doživiš med ježo. Morate poskusiti,« se nasmeji, ko pristopi k svojemu konjičku. Nepozabna izkušnja tridnevnega jezdenja je bila tudi za Zalo Krmelj, ki je odšla na pot s konjeniki prvič, a ne zadnjič. S kobilo Šilo, za katero sama skrbi, se rada odpravi tudi na kakšen krajši konjeniški potep v okolico domače vasi.

VRNITEV DOMOV JE BILA PRIJETNA

Na tridnevnem pohodu po mejah sevniške občine so konjeniki povsod doživeli lep sprejem, naklonjeno jim je bilo tudi vreme in to jim daje voljo, da bodo nadaljevali, čeprav ježa zahteva dobro pripravljenost tako konjenika kot konja. Po tridnevnem prihodu domov, k društvenemu kozolcu v Šentjanžu, so jih pričakali domači, prijatelji in znanci. Ponovno snidenje je bilo prisrčno in v imenu Občine Sevnica jim je čestital za uspešno opravljeno pot tudi podžupan Janez Kukec.

S. R., foto: B. Blas, S. Radi
« Nazaj na seznam
»