Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Trikraljevskega koledovanja v cerkljanski in svetokriški župniji nista ustavila niti epidemija niti dež

Objavljeno: Četrtek, 06.01.2022    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG_20220105_201511

Prepevanje koledniške skupine v Župeči vasi

Po letu premora - lani zaradi še veliko bolj zaostrenih epidemioloških ukrepov ni bilo koledovanja - so se sinoči, na predvečer današnjega praznika Svetih treh kraljev (nekateri pa bodo zaradi slabega vremena to storili danes) v župniji Cerklje ob Krki spet organizirali in v več koledniških skupinah prepevali od hiše do hiše po skoraj vseh vaseh župnije.

V cerkljanski župniji je bilo predvidoma šest ali sedem koledniških skupin, ki so ali še bodo obiskale praktično vsa naselja (Župeča vas, Boršt, Račja vas, Črešnjice, Hrastje, Zasap, Gazice in Skopice). Večino teh skupin so sestavljali mladi koledniki, nekaj pa je bilo tudi malo starejših, kot denimo skupina, ki je hodila od hiše do hiše po Župeči vasi in so jo sestavljali župnik mag. Janez Žakelj, Andrej Pungerčar, Jernej Zorko, Klemen Zorko, Jernej Dušak, Andrej Turšič, David Špiler in Franc Žibert.
5970033007900460812

Mladi koledniki na Skopicah (foto: Zdravko Vegelj)


Koledniki so med drugim prepevali tudi pesem z naslovom Kolednica: »Trije modri, trije kralj', Gašper, Miha, Boltežar. Trije modri so vprašal', kje je rojen novi kralj. V betlehemski štalici, tam leži na slamici. Bel bander pred njim stoji, to dete se na smeh drži. Če nam boste kaj dar'val, bomo lačnim otrokom dal. Vam naj poplača ljubi Bog in modri sveti trije kralj'«. Koledniške skupine so v župniji zbrale približno 4200 evrov (koledniki s Črešnjic so del zbranih sredstev darovali za trikraljevsko akcijo, ostalo pa namenili za obnovitev kapelice na Črešnjicah).

Poleg zapete pesmi so nad vhodnimi vrati bodisi nalepili bodisi s kredo napisali kratico 20-G+M+B-22 ter po hišah zaželeli predvsem zdravja, miru in sreče v tem letu.

R. R.Kljub dežju 20-krat zapeli trikraljevsko pesem

DSC_0360

Koledniška skupina v župniji Sveti Križ - Podbočje

Trikraljevsko koledovanje ima dolgo tradicijo tudi v župniji Sveti Križ – Podbočje, ustavila pa je ni niti aktualna epidemija niti dež na sinočnji predvečer današnjega praznika Svetih treh kraljev.

Tako kot že lani so koledniško akcijo namreč izvedli v prilagojeni obliki – sedmerica kolednikov (Peter Vrhovšek, Ciril Škedelj, Franc Zakšek, Krištof Žnideršič, Rok Kerin, Lovro Jurečič in Igor Kelbič) namreč ni pela tako kot prej, od hiše do hiše, ampak so zapeli le na določenih mestih v večjih vaseh v župniji (Hrastek, Šutna, Dobrava, Pristava, Podbočje, Brod, Veliko Mraševo, Malo Mraševo in Kalce – Naklo). Njihova pesem, zazvenela je skupno 20-krat, je privabila manjše skupine vaščanov.

»Če nam boste kaj dar'val', bomo lačnim otrokom dal'. Vam naj poplača ljubi Bog in sveti trije kral',« se zaključuje trikraljevska pesem, s pomočjo katere koledniki vsako leto zbirajo sredstva za pomoči potrebne v revnejših delih sveta. Sinoči so jih zbrali več kot poldrugi tisočak.

P. P.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte