Časopis za pokrajino Posavje
11.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Trinajsta ročna košnja Cavsarja

Objavljeno: Ponedeljek, 06.07.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC09792
Čeprav gre čas naprej in se vse počasi modernizira, Turistično društvo Lovrenc Raka še vedno ohranja tradicijo ročne košnje župnijskega hriba Cavsar nad gasilskim domom na Raki.

27. junija je vse prisotne po nagovoru predsednika društva Alojza Kerina pozdravil še predsednik sveta KS Raka Primož Šribar, ki je dejal, da bodo v KS še naprej podpirali takšne prireditve, kjer se združuje prijetno s koristnim ter se ohranjajo stare tradicije. Letos se je v zgodnjih jutranjih urah zbralo prek 40 udeležencev (kosci, grabljice, domači muzikanti, kuharski tim). Poleg glasbe, ki jih je spremljala ves čas košnje, je bilo slišati tudi ropot motornih žag, saj je bilo treba požagati še grmovje ali podrast,
DSC09906
ki je zrasla v preteklih letih. Tako med košnjo kot po košnji je sledila prava kmečka malica, od raškega župnika pa 'domače zdravilo'.

Po končani košnji in malici je sledila podelitev nagrad za pridelano najtežjo čebulo. Prvo, drugo in tretje mesto so zasedli otroci družine Bajc iz Ardro pri Raki, četrto  mesto pa Franc Bakšič. Pletenico čebul so podarili gostom, koscem s Senovega, predsednik društva pa je prejel še darilo od gostov iz Šentruperta. Tako kot pred leti, ko so ga presenetili z levo koso, so ga letos s stolom za klepanje kose, ki je zopet nekaj posebnega, kar je sam predsednik ugotovil šele naslednji dan, saj so bili kladivo (klepec), klepalnik (babca) in stol leseni česar pa, ker je bilo vse tako lično pobarvano, ni bilo možno opaziti.  

Anton Hruševar
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce