Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Trta, negovana z ljubeznijo, bogato obrodi

Objavljeno: Torek, 28.01.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Grajska rez 2020 (121)

V grajskem vinogradu v bližini sevniškega gradu je potekala 12. leto zapored rez vinske trte.

V preteklem nedeljskem dopoldnevu je potekala v vinogradu s 500 rodovitnimi trsi, zasajenimi v urejenih terasah na pobočju pod sevniškim gradom, 12. grajska rez vinske trte, ki so se je udeležili mnogi botri trt od blizu in daleč.

»Grajski vinograd s kamnitimi terasami, ki skozi leto vpijajo toploto in energijo, je v začetku 19. stoletja dal postaviti Johan Handel pl. Rebenburg, ko je grad s posestvom v celoti odkupil od salzburške nadškofije. Takrat se je začela zgodba o trti in vinu,« je predstavil začetke vinogradništva na strmem pobočju nad starim sevniškim mestnim jedrom moderator dogodka Ciril Dolinšek. Vinograd je dolga leta služil namenu, a po odhodu zadnje sevniške grofice z gradu, zanj vrsto let ni skrbel nihče. Spomladi leta 2007 so člani vseh štirih vinogradniških društev sevniške občine (DV Malkovec, DV Sevnica – Boštanj, DV Šentjanž in DV Studenec) v sodelovanju z Občino Sevnica in KŠTM uredili obstoječe terase ter zasadili 500 trt modre frankinje. Istega leta je bil na posebnem mestu ob grajskem obzidju zasajen še cepič žametne črnine z Lenta, ki ga je podarila Gradu Sevnica Mestna občina Maribor.

Grajska rez 2020 (65)

Rez potomke trte z mariborskega Lenta, zasajene ob grajskem obzidju, so opravili sevniški župan Srečko Ocvirk, direktorica KŠTM Mojca Pernovšek in slikarka Jerca Šantej v družbi članov DV Studenec.

Pred prvim opravilom v vinogradu v novem letu so navzoče nagovorili baron Moscon, ki ga je upodobil Sinjo Jezernik, župan Srečko Ocvirk, direktorica KŠTM Mojca Pernovšek in sevniška slikarka Jerca Šantej. Na pobudo Jerce Šantej se je v lanskem letu začelo posebno sodelovanje na umetniškem področju in kolekcija 12 steklenic modre frankinje iz grajskega vinograda, letnik 2016, ki je zorela v barrique sodčkih, je dobila unikatne nalepke z izseki likovnih del udeležencev Arteka (prva likovna kolonija Arteko se je, tako kot Festival modre frankinje, odvijala leta 2011).

V spremljevalnem kulturnem programu so sodelovali Šentjanški jurjevalci DV Šentjanž – skupina osmih pevcev, ki gojijo ljudski način prepevanja, ohranjajo pa tudi tradicijo petja jurjevskih pesmi, ki se pojejo na predvečer goda sv. Jurija.

Uvodnemu delu s kulturnim programom, ki se je odvijal na ravnini v bližini t. i. vrtnarjeve vile, je sledil rez potomke najstarejše trte ter nato prikaz pravilne rezi v prvi vrsti grajskega vinograda. Botri trt so nato opravili prvo rezatev vsak na svoji trti, a če so potrebovali strokoven nasvet, so jim ga letos nudili člani DV Studenec. Zaključek ob topli vinogradniški malici in kozarčku vina se je odvijal v atriju gradu.

S. R.


 
« Nazaj na seznam