Časopis za pokrajino Posavje
31.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi letos koledovanje na predvečer praznika svetih treh kraljev

Objavljeno: Ponedeljek, 06.01.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
koledovanje_cerklje_zupeca_vas (10)

Cerkljanski oz. župeški koledniki so zapeli tudi pri sestrah usmiljenkah v Cerkljah ob Krki; na fotografiji s sestro Emo Podgrajšek.

Danes, 6. januarja, katoliška Cerkev praznuje Gospodovo razglašenje oz. praznik svetih treh kraljev. Ta praznik najbolj poznamo po prihodu treh kraljev k novorojenemu Jezusu, ki so prinesli vsak po eno darilo. V spomin na to v jaslice postavimo tri kralje: Gašperja, Miho in Boltežarja.

koledovanje_cerklje_zupeca_vas (3)

Koledniki so nad vhodnimi vrati hiš večinoma nalepili napis, ki pomeni mir, pogum in blagoslov v pravkar začetem letu.

Po mnogih župnijah še danes ohranjajo tradicijo t. i. koledovanja na predvečer praznika, ko se skupine kolednikov odpravijo prepevat po vaseh od hiše do hiše in z zbranimi darovi pomagajo projektom slovenskih misijonarjev. Koledovanje je tudi letos potekalo po nekaterih posavskih župnijah, med drugim v župniji Cerklje ob Krki, kjer je koledovalo nekaj skupin po različnih vaseh (Cerklje, Župeča vas, Črešnjice, Hrastje, Zasap, Skopice, Krška vas).

koledniki_cresnjice

Koledniki na Črešnjicah (foto: FB profil Vaška skupnost Črešnjice - Zasap)

Koledniki so med drugim prepevali tudi pesem z naslovom Kolednica: »Trije modri, trije kralj', Gašper, Miha, Boltežar. Trije modri so vprašal', kje je rojen novi kralj. V betlehemski štalici, tam leži na slamici. Bel bander pred njim stoji, to dete se na smeh drži. Če nam boste kaj dar'val, bomo lačnim otrokom dal. Vam naj poplača ljubi Bog in modri sveti trije kralj'«.

koledniki_veliko_mrasevo (1)

Ena od skupin podboških kolednikov (Peter Vrhovšek, Aljaž Vrhovšek, Martin Gramc in Franc Zakšek) v Velikem Mraševem (foto: P. P.)

Dve skupini, ki sta koledovali po Cerkljah in Župeči vasi, so poleg domačega župnika mag. Janeza Žaklja sestavljali še Andrej Pungerčar, Robert Volčanšek, Jernej Zorko ml., David Špiler, Andrej Turšič ml., Jernej Dušak, Klemen Zorko, Tomaž Turšič, Vid Merljak in Rok Retelj. Poleg zapete pesmi so nad vhodnimi vrati bodisi nalepili bodisi s kredo napisali kratico 20-G+M+B-20 ter po hišah zaželeli mir, pogum in blagoslov v tem letu, kar začetnice svetih treh kraljev tudi predstavljajo. Po namenu trikraljevske akcije bo iz cerkljanske župnije darovanih 2800 evrov, ki so jih zbrale skupine kolednikov iz prej omenjenih vasi.

Koledovanje je potekalo tudi v župniji Sveti Križ - Podbočje, kjer je več skupin obiskalo vse vasi po župniji.

R. R.
« Nazaj na seznam