Časopis za pokrajino Posavje
7.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi v Mrzlavi vasi imajo po novem defibrilator

Objavljeno: Sobota, 06.07.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
20190626_193820
KS Mrzlava vas je s svojimi vasmi Čedem, Kamence, Kraška vas, Stankovo, Globočice in Mrzlava vas zelo razvejana krajevna skupnost. Zaradi tega je tudi čas do prihoda nujne medicinske pomoči, če je reševalno vozilo prosto, zelo različen. Od dobrih petih minut v Mrzlavi vasi do 15 minut na Čedmu.

Ker je zastoj srca zelo težko zdravstveno stanje, kjer minute odločajo o življenju in smrti, je takojšnje oživljanje in pomoč defibrilatorja ključnega pomena. Prav zaradi tega smo se v KS Mrzlava vas odločili za nakup le-tega.
 
V sredo, 26. 6. 2019, smo defibrilator slavnostno predali v uporabo. Skupaj s postavitvijo defibrilatorja, ki je nameščen na Domu krajanov, smo izvedli še tečaj temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja. 35 prebivalcev KS se je teoretično in praktično seznanilo z izvajanjem masaže srca, umetnim dihanjem in uporabo defibrilatorja. Tečaj sta izvedla Jure Glogovšek in Nataša Jazbec iz urgentne službe ZD Brežice, za kar se jima iskreno zahvaljujemo.
 
Bili smo enotnega mnenja, da smo si obnovili znanja, ki nam lahko koristijo vsakodnevno, ko se lahko znajdemo v situaciji, ko smo sami potrebni pomoči oziroma jo moramo nuditi drugemu. Ta naša nova pridobitev nam bo pri tem samo še bolj pomagala.

Boštjan Gregorič
« Nazaj na seznam