Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Turistično društvo Dobova deluje že 50 let

Objavljeno: Nedelja, 15.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
BMM2019-_22

Stojnica Turističnega društva Dobova na lanskem Dnevu kruha, vina in salam v okviru festivala Brežice, moje mesto

V Turističnem društvu Dobova v teh dneh na ogled postavljajo fotografsko razstavo ob 50-letnici društva, ki prikazuje njihove aktivnosti na različnih področjih, od organiziranih pustovanj, piknikov, praženja krompirja, kuhanja golaža do ocenjevanja in urejanja vasi, predstavitev na stojnicah in ustvarjalnih delavnic.

Prve vaške igre v Posavju so bile v Dobovi

Branka Stergar, predsednica TD Dobova (3)

Predsednica TD Dobova Branka Stergar

Ob jubileju smo se pogovarjali s predsednico TD Dobova Branko Stergar, ki nam je med drugim povedala, da začetki društva segajo v leto 1970, ko ga je prevzela zdaj že pokojna učiteljica Terezija Kramer. Ustanovljeno je bilo na pobudo takratnega predsednika Občinske turistične zveze Brežice Maksa Topliška. Njegovi prvi člani so bili iz prosvetnih, učiteljskih vrst, kasneje so se društvu pridružili tudi iz posameznih vasi KS Dobova. Na začetku je bila prioritetna naloga pridobivanje članstva in ureditev Dobove, da bi postala lepša, prijaznejša in zanimiva. Na OŠ Dobova je bil ustanovljen cvetlični krožek, ki je skrbel za tedensko čiščenje kraja, odpadno jamo (rupo) sredi Dobove pa so spremenili v spominski park in v njem zasadili drevesa (zasadile so jih tudi šole iz vseh republik bivše države, ki so bile pobratene med sabo). Kramerjeva je pritegnila tudi takratna dobovska podjetja in organizacije, saj si je z njihovo pomočjo pridobila sredstva za dela na hortikulturnem področju. Društvo je v sedemdesetih letih v Dobovi organiziralo prve kmečke (vaške) igre v Posavju. Ker je bilo takrat pustovanje v vaseh Mihalovec in Loče že kar zakoreninjeno, se je odvijal pustni karneval pod okriljem takratne sekcije KISMIL (Karnevalski Izvršni Svet Mihalovca in Loč). Pustovanje je potekalo v obeh vaseh izmenično, eno leto je šla karnevalska povorka iz Loč v Mihalovec, drugo leto pa v obratni smeri, obakrat skozi Dobovo. Na začetku so sodelovale vse vasi KS Dobova, ki so pripravile tudi po tri, štiri vozove z udeleženci povorke.
FAŠJENK Prevzem 2018 (37)

Fašjenkov prevzem oblasti na Občini Brežice


Po letu 1994 preporod društva

Čez nekaj časa so zaradi različnih razlogov karnevali ponehali, v Ločah so sicer tradicijo ohranjali še naprej, a bolj interno in samo v vasi. Posledično tudi v Dobovi nekaj časa ni bilo organiziranega pustovanja, stagniralo je tudi delo turističnega društva. Kramerjeva je dejavnost društva spet bolj zagnala po letu 1994, obudili so nekatere pretekle aktivnosti (npr. urejanje okolice). V naslednjih letih je ponovno zaživel pustni karneval Fašjenk, ki se je začel v Ločah in končal v Dobovi, tako kot je to danes. Najprej so bili udeleženci samo domačini, po zaslugi mlajših članov TD pa so na karneval kasneje začeli vabiti tudi skupine od drugod in prijatelje iz sosednje Hrvaške, tako da sta bila udeležba pustnih skupin in tudi obisk vsako leto večja. Prvi udeleženci, ki so prišli od drugod, so bili koranti iz Hajdine, saj je PGD Mihalovec pobrateno s PGD Hajdina. »Zaključek karnevala s povorko je bil vedno na četrtek po pustu (na mali pust), ker pa so se pojavile težave z zaporo ceste, smo ga prestavili še za dva dni, na soboto, s čimer smo pridobili tudi na udeležbi pustnih skupin in obiskovalcih, saj ljudem ta dan ni bilo treba v službo,« je dejala Stergarjeva. Dobovski Fašjenk je trajal več dni, začel se je s prevzemom oblasti na občini, takrat še pod županom Vladislavom Deržičem, tako da so se pustne aktivnosti razširile tudi v Brežice, kar se je pod aktualnim županom Ivanom Molanom še okrepilo in ustalilo do današnjih dni. Dobovčani so v naslednjih letih začeli sodelovanje tudi z nekaterimi hrvaškimi obmejnimi društvi, npr. iz Samoborja, Zaprešića, Ključa, in se udeleževali tudi njihovih karnevalov.
TEKMOVANJE MARTIN KRPAN -2

Tekmovanje za najmočnejšega Slovenca


Poznani po Fašjenku, Krompirjadi, Dobovi se predstavi, ocenjevanju najlepših vasi ...

Dolgoletno predsednico Kramerjevo – samo za krajše obdobje je vmes vodenje prevzela Cvetka Savnik – je leta 2001 (takrat je že bila dejavna tudi društvena sekcija Fašjenk – večinoma jo je kot predsednik vodil Ivan Kovačič, od lani pa je predsednik Miro Kovačič) nasledila aktualna predsednica Stergarjeva, ki je zastavila malo drugačen način dela, ki je temeljil na tradicionalnih prireditvah. Etno festival Mednarodni pustni karneval Fašjenk Dobova traja od petka pred pustom (prevzem oblasti na občini) do sobote po pustu (povorka) in je poseben tudi po tem, da je dobovska povorka zadnja pustna povorka v državi, TD Dobova pa je od leta 2004 vključeno tudi v Evropsko združenje karnevalskih mest (FECC). Med letoma 2001 in 2008 je bil zelo popularen Fašjenkov piknik na vzletišču Mihalovec, v okviru katerega so spet obudili vaške igre in gostili tudi tekmovanje za najmočnejšega Slovenca Martin Krpan. Med letoma 2000 in 2017 so 18-krat izvedli rekreativni kolesarski maraton po vaseh KS Dobova. Poznani so tudi po prireditvi Dobova se predstavi, ki je vedno konec oktobra – prvo v letu 2005, ki je bila v znamenju noči čarovnic, je vodil Tilen Artač, na njej se po navadi predstavijo vse sekcije in društva v domačem kraju, nanjo pa povabijo tudi gostujoče zasedbe. Na junijski prireditvi Krompirjada (vedno poteka pri lovskem domu na Pistačah) domače in tuje ekipe tekmujejo v praženju krompirja. Pred dvema letoma so pri baru Megovec v Dobovi prvič organizirali tudi prireditev Golažijada, ki ji je lani sledila druga izvedba. Vsako leto ocenijo najlepše urejene vasi v KS Dobova v sklopu projekta Moja dežela, lepa in gostoljubna, s čimer spodbujajo k čistilnim akcijam, urejanju vaških središč itd. Že več kot 15 let v organizaciji TD potekajo mladinske in otroške delavnice, ki jih je tudi do osem v letu, na njih pa povprečno kar 28 otrok med 6. in 11. letom starosti največkrat ustvarja velikonočne izdelke, adventne venčke, novoletne voščilnice, peče palačinke ipd.
SKUPINSKA KOLESARSKI 2016

Kolesarski maraton po vaseh KS Dobova


Člani društva – trenutno jih imajo približno 120 – se redno udeležujejo tudi svetovnega festivala praženega krompirja (letos bi moral biti v Sevnici, a je odpadel in potekal v virtualni obliki), sejmov Alpe-Adria, srečanj turističnih društev podeželja, mednarodnih poletnih karnevalov v tujini (Hrvaška, BiH, Črna gora …). Predstavitev društva na stojnici pred Mestno hišo Brežice je zdaj že klasika, če je treba, pripravijo tudi narezke in pecivo za večje število udeležencev kakšne prireditve. Poleg sekcije Fašjenk in sekcije za kulinariko je v društvu delujoč tudi turistični podmladek, ki deluje na dobovski osnovni šoli in v okviru katerega je aktivna otroška folklorna skupina Kamenčki.

Za Fašjenk 2021 bolj malo upanja

»Upamo, da bomo lahko počasi spet začeli postavljati stvari, ki smo jih morali letos prekiniti. Da bi lahko izpeljali dobovski Fašjenk 2021, je sicer bolj malo upanja, a se nadejamo prireditev v poletnih mesecih,« je dejala Stergarjeva, kajti tudi njihovo društvo je letos dodobra občutilo vpliv koronakrize, saj so morali večino prireditev odpovedati. Kot je še omenila, so v dogovoru tudi s Termami Paradiso, da bi za njihove goste, ki bi si ogledali znamenitosti kraja, pripravljali pogostitve s predstavitvijo društva. Na spletni strani TD Dobova je na voljo galerija fotografij o zgodovini društva, na hodniku v prvem nadstropju kulturnega doma v Dobovi ravno v teh dneh na ogled postavljajo fotografsko razstavo ob 50. obletnici društva, sledi pa tudi še izdaja društvene kronike v obliki biltena.

Spodaj si oglejte nekaj fotografskih utrinkov aktivnosti TD Dobova.

R. Retelj, foto: arhiv TD Dobova

Prispevek je v skrajšani obliki objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam