Časopis za pokrajino Posavje
8.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ujemite svojo priložnost za spoznavanje z jogo

Objavljeno: Torek, 30.06.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Joga v parku 2019 (4)

Joga v parku pri gradu Sevnica lansko poletje (foto: Smilja Radi)

Na tretjo junijsko nedeljo, na dan poletnega solsticija, je minil že peti mednarodni dan joge, ki so ga za 21. junij z rekordno večino držav razglasili Združeni narodi. Joga je že nekaj desetletij zelo priljubljena tudi v Posavju, ravno v začetku julija pa se začenja tradicionalna brezplačna vadba v posavskih parkih, preko katere se je mnogo Posavk in Posavcev prvič srečalo s to več tisočletij staro disciplino.

»Tako spočita in polna energije sem, ko grem od tu … Enostavno drugačna odhajam domov, moje misli so bolj umirjene, telo hvala bogu spet prožno, diham bolj globoko. Občutek imam, da sem vsaj tu jaz zares na prvem mestu, « nam je zaupala bralka, ki smo jo ujeli po koncu ene od rednih vadb, ki jo že od leta 1996 v Posavju izvajajo inštruktorji Joge v vsakdanjem življenju.

Majde-Seler

Majda Šeler

»Res lepo je to slišati, vsakič znova,« skromno pokimata inštruktorici joge, Majda Šeler in Anita Amrit Vimpolšek, ki jogo v Posavju po mednarodnem sistemu Joge v vsakdanjem življenju učitelja Vishwaguru Paramhans Maheshwaranande učita že več kot 15 let.

anita vimpolsek

Anita Amrit Vimpolšek

Namignem jima, da je bilo ob odhodu z vadbe opaziti mlajše, starejše, ženske in moške. »Seveda, skupine so zelo različne. Mladim je predvsem všeč, da gre za sodobnim zahtevam življenja prilagojen celovit in postopen sistem izvornih tehnik, vadb in principov,« pojasni Vimpolškova, Šelerjeva pa omeni še zadovoljne skupine starejših, ki so skozi leta postali nerazdružljivi: »Vodim tudi skupine upokojencev. Kako super ljudje so to! Vadbo zapuščajo nasmejani, četudi mi prej potarnajo, da pridejo napeti od vsakdana in vsak s svojimi bolečinami, a potem so tako vitalni, da se zelo radi še podružijo po vadbi.« Inštruktorici pojasnita, da je vadba primerna za vse, ne glede na predznanje, starost ali fizične omejitve, saj so asane - vaje prilagojene tako, da naše mišice nežno pripravljajo do raztezanja, krčenja in rotacij. »Vse skupaj povežemo z dihom, kar nam podari močno povezavo med telesom in notranjim svetom, našim psihičnem stanjem, našo dušo,« doda Vimpolškova.

Gotovo komu, ko zasliši termin 'joga', vzniknejo predsodki, kot da gre za nekaj preveč tujega, pripomnim. »Verjamem, ravno zato je joga v parku tako dobra stvar,« pojasni Šelerjeva in nadaljuje: »Odprta je za vse, brezplačna in ljudje nikoli več ne gledajo na jogo z zdržkom. Vidijo, da jim je vse domače. Blizu. Vprašajo lahko vse, kar jih zanima, drugi pa se v svojem miru samo sproščajo.« Enake izkušnje ima tudi Vimpolškova: »Na jogo v parku ljudje po večini pridejo željni zdravja in dobrega počutja, nekatere pa zanima tudi filozofija joge, duhovni aspekt. Logično je, da si vsak posameznik želi biti srečen in joga ima čudovita orodja za samopomoč. Park pa nam ponudi še okolje, kjer se lažje povežemo z naravo in tako tudi s seboj. Filozofija joge pravi - kar je zunaj, je tudi znotraj, pa tudi obratno, makrokozmos v mikrokozmosu in obratno. Zato ljudje tako radi preživljamo čas v naravi, prijetnih prostorih, dobri družbi.«

Julij torej prinaša dobre novice za vse, ki bi se radi z jogo v svojem tempu, naravi čudovitih posavskih parkov in brez obveznosti prvič spoznali, pa tudi za druge, ki se vsako leto vračate: v Krškem se vadba prične 2. 7. (četrtek) ob 20. uri (naslednje vadbe bodo ob 19. uri) v parku pri Valvasorjevi knjižnici, v Brežicah se lahko pridružite vadbi 1. 7. (sreda) ob 19. uri v parku pri MC Brežice, v Sevnici pa 7. 7. (torek) ob 19. uri v idiličnem parku pri gradu Sevnica.

Maruša Mavsar

#povezujemoposavje

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 24. junija 2020.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Zibelka Anastazija Grüna

05.05.2020 | Redakcija

Edinstven rudniški števec

05.07.2019 | Redakcija

Zdravje je na udaru tudi poleti