Časopis za pokrajino Posavje
17.08.2017
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Aktivu podeželskih žena pestro ob koncu leta

Objavljeno: Torek, 10.01.2017    Rubrika: PANORAMA    Ogledov: 343Redakcija
DSC_1030[2]

S kuharskega tečaja

V Aktiv podeželskih žena sv. Anton Gorenji Leskovec je vključenih 20 žensk, ki prihajajo iz domače vasi, s Kališevca, Sevnice, Stranj, z Dovškega in s Senovega. V društvu so aktivni že 35 let, čeprav za svoje začetne aktivnosti, kakor je povedala predsednica Olga Plahuta, štejejo že vključenost v tedanje krško društvo pred štirimi desetletji. Žene imajo zelo rade društvena srečanja, ki potekajo v društvenih prostorih stare šole v Gorenjem Leskovcu. Običajno svojo pestro dejavnost pričnejo po besedah predsednice v zimskem času, nadaljujejo spomladi, nato se pogosteje spet srečujejo jeseni ter zaključijo s prijetnim dogodkom v decembru.

V cerkvici sv. Antona so tudi tokrat pripravile snidenje s sv. Miklavžem, ki je obdaril 40 najmlajših iz njihovega območja, prav tako pa se je spomnil na najstarejše in s priložnostnim darilom obdaril tudi nje. Decembra so pripravile tudi kuharsko delavnico, ki jo je vodila kuharica Irena Kolman iz Sevnice. Na njej so pripravljale jedi, ki jih na mizo postavimo za božične ali novoletne praznike. Ob tem, ko so uživale svoje kuharske mojstrovine, so že tkale nove načrte za prihodnje leto. Tako so misli za letošnje dni že usmerjene v marec, ki ga lahko pojmujemo kot ženski mesec, kjer bodo ponovno kuhale in pekle, žena ter mater pa se bodo po običaju spomnile tudi s cvetom. Pridne so namreč tudi pri ročnih spretnostih, saj redno družno pripravljajo razne izdelke, ki nastajajo izpod marljivih rok. V okviru krovnega društva nameravajo na strokovno ekskurzijo, načrtujejo že pogostitev ob krajevnem prazniku domače Krajevne skupnosti Senovo, svoje jedi in izdelke pa pokažejo in ponudijo prav tako ob krškem občinskem prazniku, kjer imajo svojo stojnico. V času dobrih mož, pa bodo spet poskrbele za nasmejane obraze, saj jim to veliko pomeni, kakor tudi medsebojno srečevanje ter izmenjava tako ročnodelskih, kakor kuharskih izkušenj.

M. H., foto: arhiv društva
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki