Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Artičah s srečanjem popestrili vsakdan starejših krajanov

Objavljeno: Sobota, 12.01.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
srecanje_starejsih_ko_rk_artice10

Na letošnjem srečanju starejših krajanov iz KS Artiče, Pečice in Križe je bilo navzočih približno 70 krajanov, starejših od 70 let.

Prva krajevna organizacija Rdečega križa v brežiški občini, ki v novem letu organizira srečanje starejših krajanov, je že tradicionalno KO RK Artiče. V prostorih OŠ Artiče se je v petkovem popoldnevu zbralo približno 70 starejših nad 70 let iz KS Artiče, pridružili pa so se jim tudi nekateri iz KS Pečice in KS Križe.

srecanje_starejsih_ko_rk_artice48

Najstarejši na srečanju (sedijo z leve) Tinka Kovačič, Miha Ogorevc, Minka Lubšina in Franc Švajger s predsednico KO RK Artiče Zofko Godec

Po zapetih pesmih ljudskih pevcev Fantje artiški je uvodoma navzoče pozdravila ravnateljica šole Vesna Bogovič, ki je izrazila veselje, da vidi tudi nekaj novih obrazov na srečanju, ter zaželela dobro počutje in popoldne, polno lepih misli in besed. Sledil je kulturni program artiških učencev - preplet petja, plesa, igranja klavirja, recitacij in hudomušnih dialogov. Nato je predsednica KO RK Artiče Zofka Godec pozdravila in predstavila povabljene goste - novo predsednico sveta KS Artiče Natašo Sagernik, župnika v Artičah Romana Travarja, predsednika KO DIS Artiče Karla Levaka in predsednico OZRK Brežice Antonijo Zaniuk. Vsak od njih je tudi namenil nekaj besed vsem zbranim. Zaniukova je poudarila, da je veliko ljudi v starosti osamljenih, mnogi ne znajo živeti kakovostne in smiselne starosti. "Naše prostovoljke na terenu - imamo jih v vsaki vasi vaše krajevne skupnosti - skušajo s svojim delom, obiski ob različnih praznikih in jubilejih, pa tudi z organizacijo srečanja, kot je današnje, vsaj malo omiliti občutek osamljenosti in popestriti vsakdanje življenje starejših krajanov, saj je delo s starejšimi ena od mnogih nalog prostovoljcev Rdečega križa," je pojasnila ter se ob tej priložnosti zahvalila vsem prostovoljkam RK za njihovo nesebično delo, trud, energijo in upanje, ki ga vlivajo ljudem v stiski. Kot je še omenila Godčeva, bosta v tem letu dve krajanki dopolnili sto let, in sicer Marija Omerzu iz Dečnega sela in Minka Novak iz Artič, še pet pa jih bo starih 90 let. Pozabila pa ni omeniti niti 17 krajanov, ki bivajo v domovih starejših v Brežicah, Krškem, Impoljci, Trebnjem, Bregani in Samoborju. Kot nam je še dejala Godčeva, vsako leto na srečanje povabijo okoli 230 starejših, ki so dopolnili 70 in več let, udeleži pa se ga približno tretjina. Ob tej priložnosti se je zahvalila tudi OŠ Artiče, ki jim vsako leto ponudi svoje prostore, da lahko omenjeno srečanje izpeljejo in pogostijo udeležence.

Na srečanju so se še posebej zahvalili in tudi nagradili najstarejše udeležence: 85-letnega Miho Ogorevca, 83-letni Minko Lubšina in Tinko Kovačič ter 74-letnega Franca Švajgerja, ki prihaja iz KS Pečice. V imenu udeležencev se je zahvalil še vedno zelo čil Ogorevc. V neformalnem delu, ko so udeleženci srečanja ob hrani in pijači poklepetali in obujali spomine na preteklo leto, je za še boljše razpoloženje poskrbel Jože Žagar s harmoniko.

R. R.
« Nazaj na seznam
»