Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Artičah se otroci igrajo, učijo in rastejo skupaj že 50 let

Objavljeno: Četrtek, 25.05.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
50-let-vrtca-artiče (113)

Slavje vseh otrok in vzgojiteljic ob 50-letnici Vrtca Ringaraja Artiče

Letos je za Artiče in njihove prebivalce posebno leto, saj praznujejo pol stoletja delovanja vrtca, kar so obeležili s torkovo prireditvijo, in 180 let šolstva v kraju, kar bodo obeležili z današnjim dogodkom. V telovadnici artiške šole so predvčerajšnjim s pestrim programom otrok vseh šestih skupin vrtca Ringaraja skupaj z vzgojiteljicami poskrbeli, da je bil jubilej vrtca obeležen, kot se spodobi in si vrtec, ki je pred dobrim letom odprl vrata povsem nove stavbe, tudi zasluži.

Pomočnica ravnateljice vrtca Nataša Petelinc je na uvodu v pozdravnem nagovoru dejala: »Že 50 let se učimo, igramo in rastemo skupaj. Zelo smo ponosni na to prehojeno pot.« Pozdravila je tudi goste, med njimi brežiško podžupanjo Mojco Florjanič, predsednico Sveta KS Artiče Darjo Germšek Predanič, prvega ravnatelja osnovne šole in vrtca Miho Halerja, prvo vzgojiteljico oddelka v Artičah iz leta 1972 Stanislavo Šebrek, nekdanje vrtičkarje, ki so zabeleženi kot prva generacija vključenih otrok v artiški vrtec, nekdanje vzgojiteljice, ravnateljice in pomočnice ravnateljic osnovnih šol v občini Brežice, ostale delavce v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter številne druge iz kraja, ki so prišli na prireditev.
50-let-vrtca-artiče (11)

Pomočnica ravnateljice vrtca Nataša Petelinc


Prva igralnica v Prosvetnem domu Artiče, prva vzgojiteljica Stanislava Šebrek

Pisalo se je leto 1972, ko je prag prosvetnega doma v Artičah, kjer so najprej uredili igralnico, prvič prestopilo 22 otrok. Skromno opremljeni prostori niso zaustavili veselega vzdušja otrok, ki je bilo sproščeno, in vzgojiteljice, ki je bila polna življenja ter je kljub nekoliko slabšim pogojem z vztrajnostjo in iznajdljivostjo sledila potrebam in željam otrok. Petelinc je zato še enkrat posebej pozdravila prvo vzgojiteljico, učiteljico razrednega pouka Stanislavo Šebrek, ki so se ji zahvalili s šopkom, zahvala je šla tudi bivšemu ravnatelju Mihi Halerju, ki je bil vrtcu vseskozi v veliko podporo. Pred pol stoletja mu je skupaj s starši uspelo odpreti prvi oddelek vrtca, s čimer je mnogim družinam omogočil prepotrebno varstvo otrok. Njegova vizija vrtca je bila vedno jasna – varno in spodbudno okolje za srečno prihodnost vseh otrok. Delež vključenih predšolskih otrok je naraščal, potreba po novih prostorih je bila vedno večja. V šolskem letu 1975/1976 so ob že delujočem oddelku odprli novega v sosednjem prostoru Prosvetnega doma. Tri leta kasneje so se najmlajši preselili v nove prostore v prizidku šole. V šolskem letu 1987/1988 so zaradi novega, tretjega oddelka uporabili še pouku namenjeno sosednjo učilnico. Delovala sta dva oddelka male šole in en oddelek mlajših otrok.
50-let-vrtca-artiče (31)

Prva vzgojiteljica v Artičah Stanislava Šebrek

Povečevanje števila vpisanih otrok je v šolskem letu 1995/1996 privedlo do odpiranja novega oddelka. Za 85 otrok je bilo premalo prostora, treba je bilo adaptirati podstrešje šole ter pridobiti nove igralnice in sanitarije. Prvič so delovali štirje oddelki. Z uvedbo devetletke v šolskem letu 2000/2001 je poskusno deloval prvi razred samih šestletnikov, kljub izpadu male šole so v vrtcu delovali štirje oddelki, dva od teh v polovični zasedbi. V šolskem letu 2004/2005 so otroci skupaj s starši izbrali ime za vrtec – Vrtec Ringaraja, napisali so tudi himno vrtca in odkrili logotip z novim imenom vrtca. Zaradi povečanega vpisa predvsem najmlajših otrok so v šolskem letu 2009/2010 odprli oddelek pri družini Pintarič. Aprila leta 2010 je artiški vrtec postal tudi eko vrtec. Ker prostori v šolski zgradbi že dolgo niso več zagotavljali primerne prostorske ureditve, so leta 2020, ko se je začela epidemija koronavirusa, so začeli z gradnjo prizidka za namene vrtca pri OŠ. Od lanskega leta imajo tako v Artičah nov velik, 6-oddelčni vrtec, v katerega je vključenih 108 otrok.
50-let-vrtca-artiče (20)

Brežiška podžupanja Mojca Florjanič


»Naš vrtec je velika hiša, kjer prevladuje svet igre, sodelovanja, učenja, skupnega sobivanja ter povezovanja vrtca in šole,« je poudarila Petelinc, ki se je ob koncu zahvalila tudi staršem, ker izkazujejo zaupanje in soustvarjajo uspešno vsebinsko podobo vrtca, nekdanjim sodelavkam, ki so postavile temelje, na katerih gradijo naprej, ter zdajšnjim sodelavkam in sodelavcem, ki s svojo energijo in vsakodnevno predanostjo plemenitijo vsakdan v vrtcu ter ga polnijo s toplino in razumevanjem vseh otrok.

Florjanič: Še vedno se premalo poudarja ključen pomen predšolskega obdobja v človekovem razvoju
20230523_163855

Vzgojiteljice Vrtca Ringaraja Artiče (foto: T. J. G.)


V imenu Občine Brežice je imela nagovor podžupanja Mojca Florjanič, ki je med drugim poudarila, da vrtec med svojimi stenami varuje naše največje bogastvo – malčke, otroke. Dodala je, da strokovna javnost vedno znova ugotavlja, kako površno je v javnosti razumljena predšolska vzgoja. »Še vedno se premalo poudarja ključen pomen predšolskega obdobja v človekovem razvoju, pa tudi to, kako zelo pomembni so pri tem izobraženi in kompetentni strokovni delavci. In na to je treba vedno in znova glasno opozarjati. V Sloveniji imamo kakovostne vrtce, vzpostavljen je družinam prijazen vzgojno-izobraževalni sistem predšolske vzgoje, vedno pa smo lahko še boljši. Ravno konstruktivna moč dobrega medsebojnega sodelovanja in združene moči, podkrepljene z odličnim strokovnim znanjem, ki ga zaposleni v tem segmentu zagotovo imate, lahko dvigne kakovost slovenskih vrtcev še na višjo raven. In verjamem, da vam uspeva in vam bo tudi v prihodnje to uspelo. Vi ste srčika procesa, ki je za naše malčke tako zelo pomemben!« je izjavila. Zaključila je z besedami: »Otroci so naše največje bogastvo, zato z njimi tako tudi ravnajmo. Bodimo njihov glas in storimo vse, da so in ostanejo varni, zdravi ter svetla prihodnost našega jutri.«
50-let-vrtca-artiče (27)

Na praznovanju pol stoletja artiškega vrtca se je zbralo veliko obiskovalcev.


V programu sta bili v vlogi obeh Pik Nogavičk Larisa Petelinc in Sofia Grmšek, z različnimi točkami so nastopili vsi oddelki vrtca Ringaraja – Sončki (1–2 leti, vzgojiteljici Špela Lisec in Ana Kocijan), Ringarajčki (1–2 leti, vzgojiteljici Patricija Grad in Larisa Petelinc), Plezalčki (2–3 leta, vzgojiteljici Nataša Petelinc in Katja Turšič Rožman), Cepetavčki (3–4 leta, vzgojiteljici Martina Makovec Žagar in Tanja Mežič), Igralčki (4–5 let, vzgojiteljici Tina Čimžar in Suzana Bogovič) ter Navihančki (5–6 let, vzgojiteljici Sonja Cizel in Heidi Brce), pa tudi otroška folklorna skupina OŠ Artiče pod mentorstvom Janje Omerzu. Obiskovalci so lahko uživali v otroški razigranosti, spontanosti, igrivosti in prikupnosti. Nastop so zaključili s himno vrtca, ki gre na melodijo Kekčeve pesmi, si sami sebi zapeli vse najboljše in spustili konfete, kot se za praznovanje rojstnega dne tudi spodobi.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»