Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Brežicah podelili občinska in regijska priznanja projekta MDLG

Objavljeno: Četrtek, 28.09.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
otz-brezice-podelitev-priznanj-mdlg (68)

Skupinska fotografija vseh navzočih na podelitvi

Dan pred včerajšnjim svetovnim dnevom turizma so v Mestni hiši Brežice že tradicionalno podelili priznanja najbolje ocenjenim v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna (MDLG). V organizaciji Občinske turistične zveze Brežice so bila letos poleg občinskih podeljena tudi regijska priznanja.

Kot je izpostavila predsednica OTZ Brežice Branka Stergar, letošnji svetovni dan turizma s temo Turizem in zelene naložbe v ospredje postavlja pomembno vlogo gospodarske dejavnosti. Vsi trendi gredo v smeri trajnostnega razvoja turizma, kjer je v ospredju skrb za planet, razvoj podeželja, izobraževanje, inovacije, enakost spolov in mlajša populacija. V okviru svetovnega dneva turizma vsako leto potekajo številne prireditve in turistični ogledi. »Na OTZ Brežice že vrsto let pripravljamo strokovne oglede po občini Brežice in regiji Posavje podeljujemo priznanja v sklopu projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna ter sodelujemo z najmlajšimi, saj spodbujamo njihovo ustvarjanje in kreativnost,« je povedala.
otz-brezice-podelitev-priznanj-mdlg (58)

Pišece so prejele tako občinsko kot tudi regijsko priznanje; na fotografiji podžupan Aleksander Gajski, Irena Markovič, Milena Vranetič in Branka Stergar.


Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma, kar je tudi temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta MDLG, katerega osnova je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno in gostoljubno okolje, slednje pa na način odkriva širino in vsebinski smisel slogana »Turizem smo ljudje«.

OŠ in vasi na državni ravni več ne ocenjujejo
otz-brezice-podelitev-priznanj-mdlg (40)

Med OŠ v občini Brežice je zmagala OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, v imenu katere je priznanje prevzela ravnateljica Nuška Ogorevc.


Pred podelitvijo je nekaj besed spregovorila predsednica ocenjevalne komisije Milena Vranetič (člana komisije sta bila tudi Zdenka Petelinc in Miha Klobasa). Med drugim je dejala, da je bila odločitev zelo težka, predvsem pri izboru osnovnih šol, ker ima vsaka od njih neko dodano vrednost, nekaj še dodatno urejenega, nič lažja ni bila odločitev pri krajevnih središčih in vaseh, je dodala Vranetič, ki je tudi regijska koordinatorica in članica UO Turistične zveze Slovenije. Omenila je, da so na državni ravni kategorijo OŠ že opustili, ker je bila odločitev pretežka in je bilo preveč šol, ki so zasedale prvo mesto, z ocenjevanja so umaknili tudi vasi, saj ima vsaka od njih svojo vrednoto, gostoljubnost, urejenost. »Gledamo tisto nekaj več, ko človek naredi nekaj za svojo dušo, se malo poigra in se delovanje turističnih društev preliva v naravo. In to v občini Brežice zagotovo se,« je ob tem še poudarila. Glede regijskega ocenjevanja pa je navedla, da so tisti posavski kraji, ki so prišli najvišje pri državni ocenjevalni komisiji, dosegli prva mesta tudi na nivoju regije. Dodala je, da so se odločili tudi za nekaj posebnih priznanj v kategorijah, ki so bile zajete na državnem, ne pa tudi občinskem ocenjevanju. Državna komisija jih sicer ni ocenila kot najboljše, so pa dobili največ glasov na spletnem glasovanju.
otz-brezice-podelitev-priznanj-mdlg (52)

Direktorica KD Krško Darja Planinc je prevzela regijsko priznanje za Grad Rajhenburg kot najbolje ocenjeno izletniško točko v Posavju.


Brežiški podžupan Aleksander Gajski pa je poudaril, da se v občini Brežice pa tudi Posavju turizem piše z veliko začetnico. »Vsak od nas mora imeti čut za turizem in lahko prispeva k temu, da smo lahko kot destinacija uspešnejši in prepoznavnejši ter na koncu z gospodarskega vidika tudi maksimalno iztržimo,« je povedal in dodal, da je pomembno tudi to, da se ljubezen do okolja, druženja prenaša na mlajše generacije.

Podelili občinska ...

Podelitev priznanj – podeljevali so jih Gajski, Vranetič in Stergar – je potekala v dveh sklopih, najprej so razglasili najboljše na ravni občine Brežice. V kategoriji krajevnih središč so prva tri mesta zasedle: 1. Pišece, 2. Artiče ter 3. Krška vas in Dobova (delitev tretjega mesta). V kategoriji vasi je bil vrstni red sledeč: 1. Dvorce, 2. Jereslavec, 3. Rigonce. Med vaškimi jedri so 1. mesto zasedle Kapele, 2. mesto je pripadlo Pečicam. V letošnjem letu se je komisija odločila, da podeli tudi posebno priznanje urejenemu turistično-športno-rekreacijskemu prostoru med bloki v Trnju za podmladek TD, domače prebivalstvo in obiskovalce ter izletniški točki Cerina. V kategoriji pa je zmagala OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, na 2. mesto se je uvrstila OŠ Brežice, 3. mesto pa sta si razdelili OŠ Globoko in OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova.
otz-brezice-podelitev-priznanj-mdlg (2)

Zdenka in Andrej Pinterič


… in regijska priznanja

Regijska priznanja so si prislužili: Brežice (kategorija srednjih mest), Sevnica (manjša mesta), Kostanjevica na Krki (izletniški kraji), Grad Rajhenburg (izletniške točke), Zdole (jedra – vaško), Pišece (krajevno središče), Dobova (zdraviliški kraj) in Senovo (manjša mesta), zadnji trije so prejeli posebna priznanja.

Večer sta z zapetimi slovenskimi melodijami polepšala Zdenka in Andrej Pinterič, povezovala pa je Anja Urek.

V spodnjem videu si oglejte predstavitveni film vseh občinskih nagrajencev, katerega avtor je Davor Lipej.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»