Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Brežicah potekal 9. Ekopraznik

Objavljeno: Petek, 17.05.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
9_ekopraznik_brezice13

Obiskovalci so ekološko tržnico izkoristili tudi za nabavo različnih sadik.

Minuli četrtek je pri OŠ Brežice potekal 9. Ekopraznik v organizaciji Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine, v okviru katerega se je na stojnicah s svojo bogato ponudbo predstavilo skoraj 20 biodinamičnih ali ekoloških kmetij iz Posavja, Dolenjske, Bele krajine, drugih delov Slovenije pa tudi ena hrvaška.

Predstavile so se: Amarant, Kresnice; Biodinamična kmetija Bogovič, Arnovo selo; Biodinamična kmetija Černelič, Dečno selo; Gabaroni, Gabrijele; Ekološka kmetija Hriberšek, Globoko; K-naravi, Ljubljana; Ekološka kmetija Jelčič, Oklukova Gora; Zeliščarstvo Kalan, Kalobje; Ekološka kmetija Knezić, Stubica (HR); Ekološka kmetija Krivec, Poklek; Ekološka kmetija Kukovičič, Podsreda; Ekološka kmetija Mežič, Mali Podlog; Ekološka kmetija Omerzu, Zg. Pohanca; Ekološka kmetija Škander, Tolmin; Ekološka kmetija Šmalčič, Podsreda; Ekološka kmetija Špehar, Hrast pri Vinici; Ekološka kmetija Totter, Griblje; Društvo za biodinamično gospodarjenje Ajda Posavje, svojo stojnico pa je imela tudi OŠ Artiče, katere učenci so delili ekološka semena pridelkov s šolskega vrta.

9_ekopraznik_brezice22

Zvone Černelič je svoje ekološko pridelane jagode razprodal zelo hitro.

Kot je za naš medij izjavil predsednik omenjenega združenja Zvone Černelič, je glavni namen dogodka, prvič, da se otroci seznanijo z delom ekoloških kmetij in ekološko pridelanimi izdelki, ta dan so imeli tudi ekološko malico - jagode, preko njih se o koristih tako pridelane hrane ozavešča tudi starše, drugič, ozaveščanje ljudi o tovrstnem načinu kmetovanja in tretjič, spodbujanje kmetov k prodaji svojih izdelkov oz. pridelkov. "Ljudje vedno bolj verjamejo v ekološko pridelano hrano, ker vidijo, da jim ta ne povzroča težav z zdravjem, nam, kmetom, pa to predstavlja tudi zavest, da se mora svet začeti spreminjati, zemlja nehati zastrupljati, kajti zemlja je naša svetinja, in če tega ne bomo spoštovali, bomo sami sebi skopali grob," je bil odkrit Černelič. Dodal je, da je v Posavju nekje čez 40 ekoloških kmetij, a je med njimi kar nekaj takih, ki so samo delno ekološke, npr. imajo samo ekološko sadjarstvo ali pridelujejo samo jagode na ekološki način. Postregel je še s podatkom, da je v Sloveniji delež ekoloških površin dosegel 10 %, 6 % pa je ekoloških kmetij, kar je še vedno veliko manj kot v Avstriji, ki ima že 25 % površin pod ekološko pridelavo in 20 % ekoloških kmetij. Dejal je, da bi morala politika več storiti za spodbujanje ekološkega načina kmetovanja. Navedel je tudi, da je v Sloveniji od 3500 ekoloških kmetij 30 s certifikatom Demeter (le-tega ima tudi Černeličeva kmetija v Dečnem selu), kar pomeni, da je zanje značilno biodinamično kmetovanje. "V zadnjih dneh smo morali zagotoviti 150 kilogramov jagod in to nam je uspelo prav zaradi tega načina kmetovanja, pri katerem uporabljamo biodinamične preparate, ki jih nabiramo v okolici naše kmetije in imajo čudežno moč. En izmed njih je kremen, ki je pravi nadomestek za pet sončnih dni, kar dokazuje tudi okus jagod."

Obiskovalce dogodka in stojnic so z uvodnim programom razveselili učenke in učenci otroške folklorne skupine OŠ Brežice, nakar so sledili nagovori Černeliča, pomočnice ravnateljice OŠ Brežice Mileve Kralj Buzeti in župana občine Brežice Ivana Molana.

R. R., foto: R. R. in Občina Brežice
« Nazaj na seznam