Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Brežicah že desetič zbrani rokodelci in zbiratelji starin

Objavljeno: Ponedeljek, 05.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
pmb_sejem_rokodelskih_znanj_in_grajska_trznica_starin (38)

Utrinek z letošnjega sejma na brežiškem grajskem dvorišču

Na prvo oktobrsko soboto je Posavski muzej Brežice že desetič priredil sejem rokodelskih znanj in veščin ter grajsko tržnico starin. Dogodek je priložnost, da razstavljavci prikazujejo in predstavljajo tradicionalne obrti, predstavljajo in prodajajo rokodelske izdelke ter zbirateljske predmete – starine.

pmb_sejem_rokodelskih_znanj_in_grajska_trznica_starin (37)

Manca Grubič na svoji stojnici

Tokratna sejem in tržnica sta potekala v skladu z navodili NIJZ za preprečitev širjenja novega koronavirusa, kar pomeni, da so bili ponudniki na primerni razdalji, obvezno je bilo razkuževanje rok in priporočljivo nošenje zaščitnih mask. Kot je za naš medij izjavila direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj, je s sejmom pred desetimi leti začela zdaj že upokojena muzejska sodelavka dr. Ivanka Počkar, v poznejših letih pa so sejmu priključili še tržnico starin. »Letos smo izkoristili našo grajsko premično streho na dvorišču, namesto stojnic smo postavili mize, števila razstavljavcev pa nismo omejevali, saj smo nekako slutili, da jih bo že zaradi trenutne situacije manj. Ne nazadnje je še danes zjutraj šest že najavljenih odpovedalo svoj prihod, tako da se jih letos predstavlja približno 15,« je navedla in dodala, da opažajo, da so se ljudje zdaj že kar navadili, da prvo soboto v oktobru pridejo na sejem na grajsko dvorišče in se vedno znova radi vračajo, zato je bil tudi letošnji obisk zadovoljiv. »Tokrat nismo pripravili posebnih prikazov tradicionalnih obrti, predvsem zato, ker ljudje v teh razmerah ne morejo aktivno sodelovati kot bi sicer,« je pojasnila, a so po njenih besedah vseeno pripravili ustvarjalno delavnico Savske zgodbe, na kateri so najmlajši preko izdelovanja preprostih mini splavov spoznali splavarjenje kot eno izmed oblik prometa na reki Savi v preteklosti. Černelič Krošljeva je izrazila željo, da bi bil v prihodnje na tem dogodku še kakšen zbiratelj več, in že najavila tudi tradicionalni praznični sejem na grajskem dvorišču, ki ga načrtujejo za 13. decembra.
pmb_sejem_rokodelskih_znanj_in_grajska_trznica_starin (28)

Franjo B. Gregl in Gregor Avsec sta del sejma in tržnice že od vsega začetka.


Zadovoljni tako rokodelci kot zbiratelji

Rokodelskega sejma in tržnice starin se radi udeležujejo tudi ponudniki, ki po navadi prihajajo iz Posavja in Dolenjske. Ena rednih udeleženk je tudi Brestaničanka Manca Grubič, ki predstavlja svoj unikatni nakit pod znamko Manca, narejeno s srcem. Kot nam je zaupala, se vedno zelo rada udeleži tovrstnih dogodkov, še posebej ji je pri srcu brežiško grajsko dvorišče. »Takšno gostoljubnost, kot smo je razstavljavci deležni tukaj, najdeš redko kje drugje. Ambient je čaroben, ljudje so super, organizatorji so perfektni,« je povedala in dodala, da ima v Brežicah tudi veliko svojih strank, zato je to tudi priložnost, da se z njimi dogovori za morebiten prevzem naročila. Seveda se sejmov udeležuje tudi z namenom, da nekaj proda, saj so sejemske cene po navadi nižje, kar ljudje znajo izkoristiti, saj se vsak privarčevan evro pozna. »Na sejme grem rada že zaradi osebnega stika s človekom in druženja, ki je na takšnih dogodkih res prijetno in neprecenljivo,« je še izjavila. Član Društva zbirateljev Verigar Brežice Franjo B. Gregl pa nam je povedal, da sta s svojim društvenim kolegom Gregorjem Avscem na tem dogodku prisotna že od vsega začetka, se pravi že vseh deset let. Po njegovih besedah so takšni dogodki priložnost, da ljudem lahko ponudijo pester izbor zbirateljskih predmetov in lahko ti vidijo, kaj vse se lahko zbira. Na njihovi stojnici prevladujejo (brežiške in posavske) razglednice, nabožne podobice, znamke, pisma, stari kovanci ipd.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam