Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Cerkljah na Markovo nedeljo obletnice porok in blagoslov mostu

Objavljeno: Ponedeljek, 03.05.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Anica in Jože Baškovič (1)

Najdlje - 55 let - sta poročena Anica in Jože Baškovič z Gorenjih Skopic.

25. aprila, ko goduje sveti Marko, zavetnik župnije Cerklje ob Krki - ta dan je bila tudi Markova nedelja -, se je v tukajšnji župnijski cerkvi odvila mašna slovesnost, na kateri je domači župnik mag. Janez Žakelj podelil blagoslov devetim zakonskim jubilantom iz župnije, ki v tem letu obeležujejo okroglo obletnico poroke, po maši pa še blagoslovil obnovljen leseni most v kraju.

blagoslov mosta (1)

Blagoslov obnovljenega mostu v Cerkljah ob Krki

Sliko s podobo brezjanske Marije Pomagaj in posvetilom so v cerkvi prejeli naslednji zakonci: Anica in Jože Baškovič za 55 let skupnega življenja, Nada in Franc Lajkovič (50 let poroke), Tilka in Jože Turšič (45 let), Rezika in Matjaž Špiler (30 let), Helena in Stane Volčanšek (30 let), Anamarija in Vid Merljak (10 let), Barbara in David Špiler (10 let), Amadeja in Drago Žerjav (10 let) ter Andreja in Mitja Bevc (10 let). Vsak par je tudi ponovil zaobljubo, ki jo je izrekel že na poročni dan. Naknadno pa je župnik sliko izročil še nekaterim zakonskim jubilantom, ki v tem letu praznujejo poročni jubilej: Meti in Alojzu Gasior (50 let), Luciji in Francu Turšič (40 let), Alenki in Alojzu Vegelj (25 let), Vanji in Andreju Ferenčak (20 let), Danijeli in Slavenu Matijevič (15 let) ter Anji in Marku Andrejaš (10 let).

Cerkljanski dušni pastir je zakoncem v pridigi skozi Jezusovo priliko o dobrem pastirju, ki jo je v evangeliju ta dan prebral, položil na srce, naj v zakonu ne pozabijo na ljubezen, pripadnost, vdanost, edinost ter naj se poistovetijo z dobrim pastirjem, ki je vložil vse napore za svoje ovce, podobno so tudi oni vlagali vse napore v to, da so dajali življenje za svoje družine. Odnos med zakoncema lahko primerjamo z mostom, ki ima globok simbolni pomen in ga lahko prenesemo v svoje življenje, je dejal Žakelj in izpostavil tri najpomembnejše lastnosti v povezavi z mostom - zvestobo, trdnost in povezovanje, ki veljajo tudi v družini, zakonu. Zaželel je tako zakoncem kot ostalim, da so drug z drugim mostovi v življenju in da gradijo mostove med seboj. Jubilantom je na koncu še namenil naslednje besede: "Naj bo vaš zakon kot trden most in naj kljubuje vsem deročim vodam."

Po maši je župnik z zakonci odšel še do popolnoma prenovljenega lesenega mostu v Cerkljah ob Krki, ki so ga le nekaj dni prej spet sprostili za promet. Ob tej priložnosti ga je tudi blagoslovil, nato pa so se navzoči sprehodili po njem in ga na ta način tudi "krstili".

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam