Časopis za pokrajino Posavje
5.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Cerkljah ob Krki četrto leto zapored zasvetila iskrica upanja

Objavljeno: Ponedeljek, 25.11.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
zupnijska_karitas_cerklje_4_dobrodelni_koncert (32)

Pevski duet Eve Unetič in Damijana Ivančiča, ki sta prvič skupaj nastopila letos kot glasbeno presenečenje na poroki, na koncertu pa z odličnima glasovoma še enkrat več dokazala, da njun skupen nastop zagotovo ni bil zadnji

Dvorana gasilskega doma v Cerkljah ob Krki je bila preteklo nedeljo zvečer prizorišče četrtega dobrodelnega koncerta v organizaciji domače župnijske Karitas, naslovljenega Iskrica upanja, na katerem zbirajo sredstva za pomoč ljudem v stiski.

zupnijska_karitas_cerklje_4_dobrodelni_koncert (45)

Nastopil je tudi znan slovenski glasbeni par Majda in Marjan Petan.

ŽK Cerklje ob Krki, ki je bila ustanovljena leta 2011 in ima svoje prostore pod veroučno učilnico v Cerkljah, kot predsednik vodi domači župnik mag. Janez Žakelj, vlogo tajnice pa opravlja Vilma Kerin. Sodelavci cerkljanske Karitas, ki jih je z župnikom vred trenutno devet - seveda je vsaka dodatna moč več kot dobrodošla, kar si ne nazadnje sodelavci tudi želijo -, delijo hrano oz. materialno pomagajo, sprejemajo prošnje za pomoč pri plačilu položnic, pomagajo družinam v stiski, enkrat tedensko v sklopu dežurne ure sprejemajo in posredujejo naprej različne stvari, od obleke, obutve, pohištva, otroške opreme do šolskih potrebščin in pomoči pri prevozu, sodelujejo v akcijah Škofijske Karitas Novo mesto, na binkoštno nedeljo vsako leto pripravijo srečanje ostarelih, sodelujejo pri organizaciji farnega dne in še bi lahko naštevali.

zupnijska_karitas_cerklje_4_dobrodelni_koncert (63)

Tajnica ŽK Karitas Cerklje ob Krki Vilma Kerin v družbi cerkljanskega župnika mag. Janeza Žaklja (levo) in tajnika ŠK Novo mesto Gregorja Vidica

Kot je ob koncu koncerta obelodanila Kerinova, so s prostovoljnimi prispevki obiskovalcev, ki so skoraj do zadnjega napolnili dvorano, zbrali 1430 evrov, kar je še več kot na lanskem koncertu. Za vso požrtvovalnost, trud in čas, ki jih vlaga v delovanje cerkljanske Karitas, sta se ji s pozornostjo zahvalila tudi župnik Žakelj in tajnik škofijske Karitas Novo mesto Gregor Vidic, pri čemer se je slednji v šali spomnil svojega prvega srečanja s Kerinovo: "Spomnim se, ko sva se prvič srečala, da ste bili obuti v škornje. To je bilo še v času poplav. Ko sem izvedel, da boste v Cerkljah ustanovili Karitas in boste vi tajnica, sem takoj vedel, da ste ženska akcije, ker sem se takoj spomnil na vaše škornje." Dodal je, da ni lahko obuti takšne škornje, saj delo v Karitas ni enostavno, je zahtevno, včasih tudi nehvaležno. Sklenil je: "Vse stvari, ki jih počnete skozi vsa ta leta vašega iskrenega truda, kažejo na to, da mnogokrat orjete ledino, kako bi ustvarjali trenutke srečevanja, kot pravi papež Frančišek, da se z iskrico upanja ubogih, kot je geslo koncerta, prižiga tudi dobrota v vaših srcih, ki se vnemajo, ko je treba pomagati sovaščanom, sokrajanom, someščanom, sodržavljanom in tudi čez meje."

Nastopajoči na koncertu, ki so se vsi po vrsti odrekli honorarju, so bili: Toni Sotošek z družino, otroci vrtca Pikapolonica Cerklje ob Krki pod mentorstvom Monike Trefalt, pevec Marijan Novina, vokalna skupina Šani Šeni iz okolice Podčetrtka, Mešani pevski zbor Cerklje ob Krki pod vodstvom Andreja Resnika, pevski duet Eva Unetič in Damijan Ivančič, Bučenski ramplači, Majda in Marjan Petan, Korzingerji iz Podbočja ter skupina Iber. Tako kot že lani je koncert povezovala Sonja Podgoršek.

R. R.
« Nazaj na seznam