Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V cerkljanski župniji nadaljujejo tradicijo koledovanja

Objavljeno: Nedelja, 06.01.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_6488

Sedmerica kolednikov iz cerkljanske župnije

6. januarja katoliška Cerkev praznuje Gospodovo razglašenje oz. praznik svetih treh kraljev. Po mnogih župnijah še danes ohranjajo tradicijo t. i. koledovanja na predvečer praznika, ko se skupine kolednikov odpravijo prepevat po vaseh od hiše do hiše in z zbranimi darovi pomagajo projektom slovenskih misijonarjev.

DSC_6495

Na današnji cerkveni praznik v jaslice postavimo svete tri kralje: Gašperja, Miho in Boltežarja.

Tej tradiciji se tudi letos niso izneverili v župniji Cerklje ob Krki, kjer je več koledniških skupin po vaseh prepevalo pesem Kolednica: »Trije modri, trije kralj', Gašper, Miha, Boltežar. Trije modri so vprašal', kje je rojen novi kralj. V betlehemski štalici, tam leži na slamici. Bel bander pred njim stoji, to dete se na smeh drži. Če nam boste kaj dar'val, bomo lačnim otrokom dal. Vam naj poplača ljubi Bog in modri sveti trije kralj'«. Eno teh skupin, ki je koledovala po Župeči vasi in Cerkljah, so poleg domačega župnika mag. Janeza Žaklja sestavljali še Andrej Pungerčar, Robert Volčanšek, Jernej Zorko ml., David Špiler, Valentin Duhanič in Andrej Turšič ml. Poleg zapete pesmi so nad vhodnimi vrati s kredo napisali kratico 20-G+M+B-19 ter po hišah zaželeli mir, pogum in blagoslov v tem letu, kar začetnice svetih treh kraljev tudi predstavljajo. V sklopu Trikraljevske akcije 2018/19, ki je potekala pod okriljem Misijonskega središča Slovenije in pod geslom »Česar se mi veselimo, radi z drugimi delimo«, so koledniki zbrana sredstva namenili za pomoč otrokom v misijonskih deželah. V cerkljanski župniji so mlajši in starejši koledniki – skupno jih je bilo v štirih skupinah 26 – koledovali tudi še po nekaterih drugih vaseh (Črešnjice, Hrastje, Zasap, Skopice in Boršt). Za Trikraljevsko akcijo so zbrali približno 2000 evrov, koledniki s Črešnjic pa bodo, tako kot vsako leto, večji del sredstev dali v druge dobrodelne namene.

Praznik svetih treh kraljev najbolj poznamo po prihodu treh kraljev k novorojenemu Jezusu, ki so prinesli vsak po eno darilo. V spomin na to v jaslice postavimo tri kralje: Gašperja, Miho in Boltežarja.

R. R.
« Nazaj na seznam
»