Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V čistilni akciji v KS Sromlje odstranili tudi črno odlagališče

Objavljeno: Nedelja, 09.05.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
5949861043158371518
26. aprila popoldne je Turistično društvo Sromlje organiziralo tradicionalno čistilno akcijo, s katero vsako leto obeležijo svetovni dan Zemlje (22. april). Tudi tokrat so krajani različnih starosti čistili po vseh šestih vaseh v KS Sromlje, in sicer Sromljah, Silovcu, Curnovcu, Zgornji Pohanci, Oklukovi Gori in Volčjem.

Predsednica TD Sromlje Ana Kranjčič nam je povedala, da se je 25 udeležencev čistilne akcije razdelilo v šest manjših skupin do 10, saj še vedno veljajo omejitve zbiranja zaradi epidemije. Napolnjene vreče z odpadki so nato prinesli na zbirno mesto na avtobusni postaji na Sromljah, od koder jih je v dogovoru z brežiško Komunalo ta tudi odpeljala. "Nabralo se je kar precej smeti, največ je bilo pločevink, kar me zelo moti, saj je očitno veliko takih, ki med vožnjo po cestah pločevinke odvržejo kar v naravo. Našli so se tudi ovitki od čokolade, tudi kak gradbeni material, ki ga ljudje po tem, ko nekaj porušijo doma, odpeljejo in stresejo kar sredi narave, in pa seveda zaščitne maske, ki jih je tudi vedno več," je opisala in omenila, da so odkrili tudi črno odlagališče na območju Curnovca, tako da je bilo potrebnih kar nekaj močnih rok, da so lahko počistili jamo, v kateri so bili odvrženi tudi štedilniki in druga bela tehnika. Na območju KS je sicer še eno črno odlagališče, a je teren do brežine potoka, kjer se nahaja to odlagališče, preveč strm, zato bodo za njegovo sanacijo prosili komunalo.

Prenavljajo sromeljsko pešpot

Po besedah Kranjčičeve v TD Sromlje redno skrbijo za urejenost okolice, kosijo zelene površine, zasadijo in obesijo rože na avtobusnih postajališčih in pri gasilskem domu, letos bodo morali tudi obžagati drevesa, ki so se že precej razrasla. Dejala je še, da so se lotili tudi prenove sromeljske pešpoti, poimenovane Pot vina in sonca. "Po celotni trasi poti v dolžini 14,5 kilometra bomo zamenjali vsak odslužen stebriček, saj smo pozimi naredili 40 novih, prav tako bomo zamenjali odslužene ploščice z napisi na stebričkih. Trenutno smo prenovili nekje četrtino poti, tako da nas čaka še kar nekaj dela," je pojasnila ter dodala, da se bo potem toliko lepše sprehajati po prenovljeni in osveženi pešpoti. Glede prireditev v tem letu ni še nič konkretnega, odvisno od situacije in veljavnih ukrepov, je še navedla. Znano je le, da t. i. češnjeve nedelje, ki so jo v preteklih letih organizirali v juniju, zagotovo ne bo, saj so vse češnje na Sromljah in okolici na žalost pozeble. Upajo, da bodo lahko izvedli vsaj pohod po sromeljski pešpoti, ki je vedno v oktobru.

R. R., foto: TD Sromlje

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam