Časopis za pokrajino Posavje
21.07.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Dolenji vasi dišalo po ocvirkovih dobrotah

Objavljeno: Sreda, 30.01.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC06115

Prizor iz skeča

V soboto, 26. januarja, je Kulturno društvo Žarek Dolenja vas v domačem Večnamenskem domu pripravilo že 12. Ocvirkijado in tudi letos povabilo k sodelovanju k pripravi okusnih in na oko dopadljivih izdelkov, ki imajo za osnovo ocvirke. Da bo sveže dišalo tudi na dan prireditve, so se člani in članice potrudili že dan prej in družno rezali špeh, ki so ga cvrli v sobotni večer, za kar je tudi tokrat poskrbel Franci Dimec.

Svoje ocvirkove dobrote pa je letos razstavilo in ponudilo obiskovalcem v pokušino 27 spretnih kuharskih pekov, ki so prispevali 35 različnih izdelkov. Po tradiciji si jih je ogledala domača komisija in glede na izvirnost tudi letos, tako kot lani, podelila prvo mesto Prekmurki Jožici Kavaš za izdelek Ali bom lahko še sedel?. Matjaž Gomilšek je za izdelek Ocvrti koščki obleke kralja živali v bučni košari zasedel drugo mesto, na tretje mesto pa se je zavihtela Karolina Bogovič z izdelkom Pogača z ocvirki. Obiskovalci, ki so dvorano dodobra napolnili, so uživali tudi v programu. Uvodoma je zbrane nagovorila krška podžupanja Ana Somrak, ki je prav tako prispevala svoj ocvirkov izdelek ter v nagovoru poudarila, da je ohranjanje tovrstne tradicije velikega pomena tako za sedanjost, kakor tudi za prihodnje rodove.

Odrske slike pa so s svojim nastopom narisali Ljudski pevci Ajda, Ženski pevski zbor Prepelice, harmonikarja Jože Sotelšek in Anže Šeško, saksofonistka Eva Stergar, odlomek iz knjige patra Karla Geržana je prebrala Branka Jenžur, domača Dramska sekcija Veseli oder pa je z domiselnim skečem Borisa Sternada ponovno poskrbela za bučne salve smeha. S povezovalnim medčasjem pa sta tudi tokrat navdušila Senovčan Anton Petrovič in Laški vžuguc, ki ga upodablja humorist Primož Razboršek.

M. Hrvatin, foto: Z. Gorišek
 
« Nazaj na seznam