Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V ETRŠ Brežice smo gostili prvo srečanje Erasmus+ projekta World of Work »WOW«

Objavljeno: Petek, 10.11.2017    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
castle shop
V mednarodnem projektu Erasmus+ World of Work sodeluje šest šol: iz Portugalske (http://www.zarco.pt), Španije (www.iesbenlliure.edu.gva.es), Grčije (http://1lyk-chanion.chan.sch.gr), Švedske (www.figy.se), Finske (www.lappeenranta.fi) in Ekonomska in trgovska šola Brežice (www.etrs.si).

Naša šola je koordinatorka, zato smo prvi usklajevalni sestanek organizirali v Brežicah. Projekt je dvoletni in je namenjen pridobivanju mehkih veščin dijakov za boljšo zaposljivost na trgu dela. V projektu bomo oblikovali takšne učne enote, v katerih bodo dijaki izpopolnjevali veščine samopredstavitve, pogajanja, komunikacije, reševanja sporov, kritičnega razmišljanja, podjetništva, ki so sicer slabo zastopane pri pouku.
20171018_102304
V petih dneh, ko nas je obiskalo dvanajst tujih učiteljev, smo določili termine naslednjih sestankov, izdelali ocenjevalni vprašalnik, postavili razstavo v šolski avli, predstavili gostom tri učne ure v različnih izobraževalnih programih, izbrali logotip, slogan in plakat projekta, se pogovarjali in primerjali šolske sisteme, pripravili vprašalnik za intervju s podjetniki in izdelali dva video posnetka, v katerih so naši dijaki predstavili primer dobre prakse pri samopredstavitvi delodajalcu. Spletna stran projekta je v nastajanju in si jo lahko ogledate: http://www.worldofworkerasmus.weebly.com

Goste smo peljali na grad Rajhenburg, jim razkazali mestno jedro Brežic in Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici. Organizirali smo celodnevni izlet na Gorenjsko, kjer so lahko videli trening smučarskih skokov v Planici, uživali v prečudovitem razgledu na Blejsko jezero z blejskega gradu in se sprehodili po ljubljanskih ulicah.

20171017_145034
Pri svojih vtisih so na prvo mesto postavili čudovito slovensko pokrajino in prijazne ljudi. Navdušeni so bili nad šolo, ki ni ograjena in popisana z grafiti, pohvalili so znanje tujega jezika pri naših srednješolcih in delovno disciplino v razredu tudi takrat, kadar učitelj ni prisoten.

Naši dijaki bodo v projektu dobili pomembne informacije s področja zaposlovanja. V oktobru smo organizirali  predavanje Zavoda za zaposlovanje Brežice in Krško za dijake zaključnih letnikov, nekaj dijakov je bilo na delavnici samopredstavitve v organizaciji Ljudske univerze Krško, posneli smo razgovor s kadrovsko službo v Pivovarni Union, v novembru pa bodo dijaki zaključnih letnikov obiskali tovarno zdravil Krka v Novem mestu. Trenutno je deset naših dijakov na opravljanju štirinajstdnevne delovne prakse na Malti, kjer se spoznavajo z drugačno organizacijo dela in delovno kulturo,  komunicirajo v angleškem jeziku ter se preizkušajo na področju mehkih veščin.

Dijaki so z vsebino projekta zadovoljni in si želijo še več sodelovanja med šolo in svetom dela. Menijo, da so tovrstne informacije koristne za učinkovito iskanje zaposlitve.

Zapisala: Elena Mlakar
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki