Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V grajskem vinogradu bodo opravili prvo rez trte

Objavljeno: Sobota, 23.01.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Grajska rez 2020 (25)

V grajskem vinogradu na prvo letošnjo rez čaka tudi potomka najstarejše vinske trte, ki so jo pred leti prinesli z Lenta pri Mariboru ter zasadili ob kamnitem zidu pod sevniškim gradom.

Včeraj je godoval sveti Vincenc, zavetnik vinogradov in vinogradnikov, in v jutru na Vincencevo se uradno začne nov vegetativni ciklus vinske trte in po stari tradiciji se omenjenega dne začnejo dela v vinogradu, v katerem je treba najprej obrezati trse.

»Po starih običajih vinogradniki pred sončnim vzhodom odrežejo košček vinske trte, ga položijo v vodo in postavijo na toplo. Zelena vinska trta na ta način pokaže, kako je preživela zimo in kakšno letino lahko pričakujejo vinogradniki. Velja tudi, če je na dan svetega Vincenca sončno, da bo prihajajoča letina dobra. Iz tega izhajajo številni pregovori, kot na primer: Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči,« sporočajo članice in člani Društva vinogradnikov Sevnica – Boštanj, ki bodo jutri sodelovali pri rezi modre frankinje, ki lepo uspeva v grajskem vinogradu pod sevniškim gradom od leta 2007.

Zaradi znanih razmer letošnji praznik ne bo potekal kot običajno in kot bi si želeli, a vinogradniki ter botrice in botri trsov verjamejo, da bo kmalu bolje. »Za zdravje!« zaključujejo.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

16.02.2021 | PANORAMA

Pustni torek, a brez karnevala

17.02.2021 | PANORAMA

Pustni torek na Velikem Obrežu

17.02.2021 | PANORAMA

Danes je pepelnična sreda

21.02.2021 | PANORAMA

Prvi znanilci pomladi