Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Kapelah z igrami in glasbo poletju pomahali v slovo

Objavljeno: Sreda, 21.09.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
received_3739358986290579.

Med podeželskimi igrami ...

Turistično društvo Kapele je v zadnjem avgustovskem vikendu pripravilo za marsikoga nepozabno dvodnevno dogajanje, s katerim so se poslovili od vročega poletja. V petek se je za ogrevanje odvijala Petkova pumpa, v soboto pa podeželske igre in za »češnjo na torti« nastop Dejana Vunjaka.

Kot nam je zaupal predsednik TD Kapele Robert Lubšina, takšnega obiska v Kapelah ne pomnijo. »Šotor je bil nabito poln že prvi večer, naslednji dan pa je bila še večja ’norišnica’, saj so prihajali ljudje od blizu in daleč, vzdušje je bilo fenomenalno. Sploh prvič se nas je usmililo tudi vreme, saj je manjša ploha samo ’požegnala’ naš trud, ki se je več kot izplačal,« je povedal. V sobotnem popoldnevu so drugič do zdaj – prva izvedba je bila še pred korono v letu 2019 – organizirali podeželske igre, na katerih je sodelovalo oz. tekmovalo pet ekip, ki se lahko prijavijo od vsepovsod. Zmago so dosegli (kapelski) Pevci, 2. mesto ŠD Mrtvice, 3. mesto Slovenci (zmagali so na prvih igrah leta 2019), 4. mesto Fšikani Kapefci in 5. mesto Jakuši (Veliki Obrež).
20220827_180526

... v katerih je bila najboljša ekipa (kapelski) Pevci

Ekipe, v katerih so bili bodisi samo moški bodisi mešane, so se pomerile v petih igrah, in sicer nošenje teniške žogice z badminton loparjem, hoja z obroči, prenašanje vode v lončku z usti, skakanje v jumbo vrečah in podajanje vodnega balona. Že izbor samih iger po sebi je poskrbel, da smeha in dobre volje na prizorišču med župniščem in gasilskim domom ni manjkalo. Oba večera se je trlo obiskovalcev. »Petkova pumpa z DJ Boštjanom in Dejan Vunjak & Brendijeve barabe so poskrbeli, da se je plesalo in pelo dolgo v noč. V soboto so bili v bistvu istočasno v okolici še trije drugi dogodki, a to ni vplivalo na obisk naše prireditve, še več, nekateri so celo prišli k nam po tem, ko so že bili recimo v Sobenji vasi, Bistrici ob Sotli ali Tockhi, kjer se je tudi dogajalo. Res smo izredno veseli takšnega odziva in to nam je dalo dodaten zagon za naprej,« je izpostavil.

Lubšina je še navedel, da je za organizacijo prireditve, ki je bila tudi zajeten finančni zalogaj, poskrbelo 60 ljudi, ki so opravili nekje 1300 prostovoljskih ur. Pri tem se zahvaljuje vsem donatorjem, ki jih podpirajo. Veseli so, da jim je omenjen dogodek končno uspelo izpeljati, saj jim je čas epidemije lani in predlani to preprečil, v letu 2021 so tako izvedli samo nočni turnir v nogometu. Prihajajočo soboto bodo naredili še zaključek, na katerega vabijo vse, ki so kakor koli sodelovali pri organizaciji, ob tem pa bodo na zemljišču, ki je zdaj v lasti TD Kapele (za kapelskim pokopališčem), tudi posadili potomko vinske trte z Lenta v Mariboru. Tudi prihodnje leto po njegovih besedah nameravajo narediti podobno »fešto« v Kapelah, bodo pa še določili termin in tudi poskušali ponovno privabiti glasbenega izvajalca v rangu Vunjaka. Spremenili bodo tudi ime prireditve, saj se ji bo odslej reklo »Prit pele f Kapele«, kot je njihov že znani moto.
20220827_212622

Pogled na polno prizorišče ob večerni zabavi v Kapelah


26. novembra prvi Kapelski krampuslauf

Sicer pa TD Kapele v letošnjem letu čaka še en velik in pomemben dogodek – Kapelski krampuslauf, ki bo v soboto, 26. novembra, s pričetkom ob 18.18. Zakaj ravno ob tej uri? »Ni posebne simbolike, ampak smo se odločili, da bo malo drugače in da ne bo zmeraj vse na polno uro,« je odvrnil Lubšina in izrazil upanje, da bo šlo pa tokrat v tretje rado in bodo po dveh odpovedih zaradi korone končno le uspeli izpeljati dogodek, kot ga v Posavju še ni bilo. Pričakuje, da bodo skupine krampusov najavile svoj prihod, lani jih je bilo na seznamu že 12, a potem zaradi odpovedi dogodka seveda niso prišle. Veseli bi bili tudi udeležbe skupin iz tujine, npr. iz Avstrije in Hrvaške. Skupine krampusov, ki se jim bodo pridružili tudi čarovnice ter angelčki in Miklavž, se bodo sprehajale po označeni poti od začetne točke pri cerkvi na začetku Podvinja do končnega cilja pred cerkvijo na kapelskem placu. Lubšina zato vabi vse, da si jih pridejo ogledat. »Krampusi ne bodo nasilni, tako imamo tudi določeno ob prijavi. Vsekakor se obeta nočni spektakel, saj bomo prizorišče osvetlili z reflektorji, krampusi pa bodo z LED-lučkami dobesedno žareli v temi,« je še opisal. V primeru slabega vremena dogodek odpade.

Kapelski krampusi bodo zagotovo na delu tudi na predvečer Miklavža, saj pričakujejo, da jih bodo občani pa tudi kakšni drugi Posavci spet angažirali (lani so se morali zaradi tolikšnega števila povabil razdeliti celo v tri skupine). V društvu načrtujejo tudi čim več dela z mladino, saj imajo zelo aktiven podmladek, za katerega bodo v naslednjih mesecih pripravili tudi ustvarjalne delavnice. Omenil je tudi, da opažajo bistveno večji obisk Jovsov, enkrat več kot lani, kar ugotavljajo po vpisih v knjigo obiskovalcev. »Verjetno je tudi malce tekmovalnega duha zraven, saj je bil lani naš član Jože Krnulc v Jovsih kar 304-krat, zdaj pa se bo našel tudi kak tak, ki želi podreti ta rekord,« je na koncu še dejal Lubšina.

R. R., foto: TD Kapele

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»