Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Keniji tudi mlada zdravnika iz Posavja

Objavljeno: Nedelja, 07.04.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
V Keniji tudi mlada zdravnika iz Posavja

Mitja Čižmek (levo) in Primož Budič (foto: R. R.)

V zadnjih letih je bilo že kar nekaj mladih Posavcev del humanitarno-medicinskih odprav v afriške dežele, o katerih smo poročali tudi v našem časopisu. Na eno takšnih sta se konec marca odpravila tudi mlada posavska zdravnika Primož Budič in Mitja Čižmek, ki s preostalimi tremi člani odprave že pomagata revnemu prebivalstvu v kenijski vasici Majiwa.

S prvim aprilom je svojo trimesečno poslanstvo začela nova skupina petih mladih zdravnikov, ki so pred kratkim zaključili študij medicine, med katerimi sta tudi 25-letni Primož Budič iz Sel pri Dobovi in leto starejši Mitja Čižmek iz Bistrice ob Sotli (poleg njiju še Tina Duh, Brina Šebez in Janez Jan Arko). Študenti šestih letnikov medicine, ki se že vse od leta 2004 pod okriljem Sekcije za tropsko in potovalno medicino udeležujejo tovrstnih odprav, se celo leto pred odhodom vneto pripravljajo na novo poglavje v svoji še zelo mladi zdravniški karieri. »Že v gimnaziji sem slišal za tovrstne odprave in se mi je zdelo res super, da lahko s svojim znanjem nekomu pomagaš in narediš neko revolucionarno spremembo, ko si mlad,« pove Primož, Mitja pa doda, da se je z odpravami seznanil že v nižjih letnikih, ko se je srečal s člani prejšnjih odprav in so ga njihova pričevanja navdušila. Peterica prijateljev že od začetka medicinske poti si je za končni cilj izbrala kenijsko podeželje, natančneje vasico Majiwa, ki leži na jugozahodu Kenije, 15 kilometrov od Viktorijinega jezera in 100 kilometrov od Kisuma, tretjega največjega kenijskega mesta. Vas nima tekoče vode ali urejenih sanitarij, ljudje večinoma živijo v slamnatih hiškah in se preživljajo s poljedelstvom. Najbližja bolnišnica in hkrati zdravstvena ustanova se nahaja v Kisumu, ki je oddaljen dve uri. Primož in Mitja, s katerima smo se pogovarjali tri tedne pred odhodom, ter ostali trije člani odprave delujejo v kliniki s tremi ambulantami, čakalnico in osnovnim laboratorijem, kar predstavlja več samostojnega, zahtevnejšega dela. »Na kliniki si samostojen in se soočaš z vsemi stopnjami zdravljenja, kar je zelo dobro, saj se veliko naučiš, imaš možnost napredovanja, samoodločanja,« razlaga Primož in doda, da jim je na kliniki v pomoč osebje, ki skrbi, da klinika sploh deluje, in nekaj prevajalk za lažje sporazumevanje, zdravniki po stroki pa so samo člani odprave.

DOMAČINE TUDI OZAVEŠČAJO

Mitja in Primož pravita, da njihovo delo v Majiwi zajema vsa področja, od zdravljenja akutnih in kroničnih bolezni, svetovanja in po potrebi financiranja zdravljenja v večji bolnišnici do oskrbe kroničnih ran trikrat na teden in vodenja programa podhranjenih otrok enkrat tedensko, omogočili bodo nakup potrebnih zdravil in sanitetnega materiala. »Marsikaj bi se dalo preprečiti, če bi bilo v teh deželah dovolj ozaveščenosti,« poudari Mitja in doda, da si hkrati želijo tudi daljnosežno izboljšati kvaliteto življenja z izobraževanjem in ozaveščanjem prebivalstva o ustreznem preprečevanju in zaščiti pred nalezljivimi in kroničnimi bolezni, primerni prehrani in higieni ipd. »Med drugim bomo opozarjali ljudi, naj si ne umivajo ran z isto vodo, kot jo pijejo živali,« je povedal Primož in omenil, da so razmere v zdravstvu nepredvidljive: »En dan nam bo mogoče dolgčas, drug dan pa se ne bomo videli ven iz dela.« Mitja je naštel, katere so najpogostejše bolezni med domačini: infekcije (glavni vzrok smrti v afriških državah), dermatološke bolezni, glivična obolenja, sladkorna bolezen, povišan krvni pritisk, malarija, AIDS (v Majiwi je 20 % okuženih z virusom HIV, pogosto se okužijo že kot novorojenčki), okužbe dihal, tuberkuloza. Sogovornika razlagata, da gre pri takih odpravah za precejšen finančni zalogaj, saj delovanje klinike in zdravljenje prebivalcev v celoti temeljita na sredstvih, ki jih zberejo slovenske odprave s pomočjo podpornikov. Za pridobitev sredstev so na raznih stojnicah prodajali majčke z njihovim logotipom, organizirali zabavo in dobrodelno predstavo ter še nekaj drugih dogodkov. Predstavili so se tudi v Posavju na sejmu POK v Brežicah, Kozjanskem jabolku in festivalu Brežice, moje mesto. Velik delež sredstev so pridobili z donatorskimi pogodbami raznih podjetij, tudi posavskih (sogovornika se zahvaljujeta vsem podpornikom iz te regije), manjši delež še s pomočjo SMS-donacij. Tako so zbrali približno 17.000 evrov, ki bodo šli za letalske karte, zavarovanje, cepljenje, nakup sanitetnega materiala, zdravil, plačila prevajalcev itd. »Za afriške razmere lahko s tem zneskom veliko naredimo,« je prepričan Primož, »npr. zdravljenje malarije s protibolečinskimi sredstvi na osebo stane 0,8 evra, razširjene okužbe s kroničnimi ranami 1,5 evra, vnetja sečil 0,1 evra, trebušnega tifusa 0,3 evra itd. Obisk klinike je množičen, domačini umirajo zaradi pri nas povsem rešljivih zadev.«

VSI SI ZASLUŽIJO ENAKO OSKRBO

V Keniji tudi mlada zdravnika iz Posavja

Peterica mladih zdravnikov, ki te dni že pridno pomaga kenijskim prebivalcem

Ker je zelo pomembna preventiva, so se morali člani odprave poleg rednega cepljenja še dodatno cepiti proti rumeni mrzlici, hepatitisu A, steklini, meningokoku, dobiti poživitveni odmerek za poliomielitis, v času bivanja v Afriki prejemajo tudi protimalarijska zdravila. »Ob prihodu bo za nas najprej kulturni šok, a verjamem, da ga bomo preživeli in se v domovino vrnili z novimi, pozitivnimi nazori,« je dejal Primož. »Vsekakor mi bo to predstavljalo pomembno izkušnjo po končanem študiju, saj bom lahko z vsem pridobljenim znanjem pomagal ljudem, ki so pomoči potrebni. To je neke vrste širjenje lastnih obzorij, ko se za nekaj časa premakneš iz svoje cone udobja in ti predstavlja določen izziv,« o sodelovanju v odpravi pove Mitja, ki se izpopolnjuje na področju kirurgije. Za Primoža, ki je že od otroštva zelo aktiven na glasbenem področju, bližje pa sta mu pediatrija in ginekologija, medicinska odprava predstavlja edinstveno priložnost, da to pridobljeno znanje človek uporabi v praksi, pomaga pomoči potrebnim, »ker verjamem, da si vsi, ne glede na vero, raso in še kaj, zaslužijo enako zdravstveno oskrbo, in sodelovanje v odpravi je priložnost, da res nekaj dobrega storimo. Za nas je to zelo pozitivna izkušnja tako v osebnostnem kot profesionalnem vidiku.«

Člani odprave bodo tudi med bivanjem v Keniji skrbeli, da boste lahko spremljali njihovo delo in doživetja, saj bodo na spletni strani odprave (https://kenija2019.wordpress.com/) redno pisali blog, še vedno pa je na voljo tudi pomoč v obliki SMS-donacij (ključna beseda KENIJA5 na 1919), s čimer boste uporabniki storitev Telekoma Slovenije in A1 prispevali pet evrov za Humanitarno-medicinsko odpravo Kenija 2019.

Rok Retelj, foto: Amadeja Smrekar

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika, ki je izšel 4. aprila 2019.
« Nazaj na seznam
»