V Kostanjevici na Krki predaval Jože Majes
Objavljeno:
Ponedeljek, 28.01.2019 Rubrika:
PANORAMA Bralci pišejo
»Vse se da pozdraviti, če imate voljo, željo in če ste vztrajni – le verjeti je treba! Psiha in narava delata čudeže!«V četrtek, 24. 1. 2019, smo na Osnovni šoli Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje gostili priznanega slovenskega zeliščarja,
Jožeta Majesa. Na zeliščarski kmetiji Plavica v bližini Dolenjskih Toplic skupaj s hčerko
Vesno in sinom
Andrejem že skoraj dve desetletji goji več kot 400 zdravilnih rastlin. Svoje znanje o zdravilnih rastlinah, ki ga je pridobival v samostanu Stična ter v tujini z velikim veseljem in žarom širi med ljudi. Napisal je tri knjige, predava, vodi različne seminarje ter svetuje ljudem. Jože Majes o vsaki zeli, roži, grmovnici, drevesu in tudi travi ve, katero tegobo lajša in kako jo lahko pripravimo, da nam bo najbolj pomagala.
Podal nam je veliko koristnih nasvetov, kako nabirati in hraniti zdravilne rastline ter kako izdelati različne tinkture in čajne mešanice. Glede na letni čas se je še posebej osredotočil na to, kako si lahko v tem zimskem obdobju sami pomagamo s pomočjo narave. In kaj je tisto, kar bi morali po njegovem vsi imeti v svojem domu? Timijan, encijan, divji kostanj, olje črne kumine, šentjanževo olje in česen. Če dobimo gripo, si lahko pomagamo s pripravkom iz treh čebul in 20 dkg medu. Vsem tistim, ki radi hodijo v hribe, pa svetuje, da imajo v svojem nahrbtniku vedno s sabo tinkturo encijana – ta takoj poživi in vrne moč.
Za dolgo življenje svetuje tudi veliko smeha in pozitivnih misli, za kar tudi sam daje vzgled s svojo hudomušnostjo in življenjskimi zgodbami. Predavanje je bilo odlično obiskano, kar nam dokazuje, da se vedno več ljudi zanima za zelišča in da si z njimi želijo omiliti svoje zdravstvene težave.
Lepo vabljeni tudi na naslednje predavanje v Kostanjevico na Krki, in sicer v četrtek, 28. 2. 2019, ob 17. uri, ko bo z nami svoje znanje o zdravi prehrani in imunskemu sistemu delila
Marija Merljak.
Pripravila: Tanja Cizl