Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Kozjanskem parku konec tedna 2. slovenski festival divje hrane

Objavljeno: Sreda, 13.09.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
lokalna_rastlinska_divja_hrana
V osrčju Kozjanskega parka bo v tretjem vikendu septembra (15.-17. 9. 2023) potekal veliki tridnevni festival - 2. SLOVENSKI DIVJI FESTIVAL - FesDivjal - FESTIVAL DIVJE HRANE 2023.

Sredi našega sadovnjaka avtohtonih in tradicionalnih vrst jabolk in hrušk bo omogočeno pridobivanje starih znanj o užitnih, zdravilnih rastlinah in gobah, približevanje novih znanstvenih dognanj s tega področja, uporaba v kulinariki kot pridobivanje drugih veščin za visoko kakovost bivanja človeka v sožitju z naravnim okoljem, ki ga obdaja. Gre za festival velikega naravovarstvenega pomena. Kot pravi Jane Goodal: “Varujemo lahko le tisto, kar poznamo.” Zato prisrčno vabljeni v zakladnico znanj, veščin, prvinskih okusov, ki postavljajo smernice sodobnega trajnostnega razvoja.
travniški ekosistem


Festivalsko dogajanje bo zaobjemalo bogat spekter izobraževalnih in izkustvenih delavnic, predavanj, degustacij, ki jih bodo pripravili eksperti iz celotne Slovenije na temo nabiralništva, gobarstva, zdravilnih pripravkov, naravne kulinarike, fermentacije, permakulture; sočasno se bodo odvijale tudi delavnice za otroke (oblikovanje z glino, delavnica spoznavanja rastlin, jahanje konjev in druge ustvarjalnice).
FesDivjal - Festival divje hrane 2023

Vse tri dni bo na prizorišču bogata ponudba različnih razstavljavcev z naravnimi izdelki, s svojevrstnimi divjimi jedmi in napitki, umetniškimi deli, knjigami; na voljo bo tudi stojnica z možnostjo izmenjave semen ter potaknjencev. Festivalska ponudba divje hrane bo produkt široko razširjenih samoniklih (tudi invazivnih) rastlin nabranih na različnih območjih Slovenije, združenih z lokalnimi eko pridelanimi vrtninami; pilo se bo divje pivo, eko vino in sok kozjanskega jabolka, ki je simbol našega območja. 

Dogajanje bo ponujalo tudi edinstveno priložnost za ogled velike razstave divjih rastlin in gob, ki jih sredi septembra najdemo na slovenskih rastiščih. 

V času trajanja festivala bo možnost prisluhniti unikatni etno glasbi.

Na prizorišču festivala bo brezplačna možnost kampiranja z lastnim šotorom. Prenočevanje je sicer po lastnem dogovoru možno tudi pri številnih lokalnih ponudnikih prenočišč.

Ob prihodu boste lahko vse informacije o programu dobili na info stojnici - kjer boste v primeru prostih mest lahko še zakupili mesta na delavnicah za odrasle - 20 eur/delavnico/odraslo osebo (priporoča se rezervacija/nakup vnaprej); vse ostale vsebine so brezplačne.

Prisrčno vabljeni in kmalu na snidenje!               

Vir: Kozjanski park
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte