Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Ločah pri Dobovi pokopali »Koronkota«

Objavljeno: Ponedeljek, 22.02.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
fasjenk_dobova_pokop_pusta (60)

Fašjenka oz. »Koronkota« so v bližini bivše »lučke mlake« zažgali ...

Če ne bi bilo epidemije, bi minulo soboto potekala velika pustna povorka za zaključek mednarodnega karnevala Fašjenk Dobova s številnimi pustnimi skupinami od blizu in daleč. Ker pa izvedba ni bila možna, so se v sekciji Fašjenk, ki deluje v sklopu Turističnega društva Dobova, vseeno odločili, da bodo pripravili bolj kot ne simboličen zaključek najbolj norčavega časa v letu. Po dolgih letih so v Ločah pri Dobovi namreč spet pokopali Fašjenka, ki so ga tokrat poimenovali kar »Koronko«.

fasjenk_dobova_pokop_pusta (38)

... še prej so se od njega poslovili v sprevodu.

Po besedah predsednice TD Dobova Branke Stergar so se morali letos zelo prilagoditi razmeram in si zastaviti načrt, kako bi lahko Fašjenk kljub temu izpeljali, da ne bi šel v tem letu čisto v pozabo. »Najprej smo imeli dve delavnici izdelovanja pustnih mask in visokih pokrival - larf in turnov, ki so značilni za etnografsko pustno masko kosec. Naredili smo nove obleke za kosce, v prostorih kulturnega doma v Dobovi pa bomo postavili tudi vitrino, v kateri bo ta pustna maska razstavljena, izdali bomo tudi zgibanko,« je opisala in nadaljevala, da so aktivnosti letošnjega Fašjenka potekale zelo okrnjeno. V petek pred pustom so simbolično prevzeli oblast na Občini Brežice, v pustnem tednu posebnih aktivnosti, razen individualnih, ni bilo, za soboto po pustu, ko bi moral biti že 23. veliki mednarodni pustni karneval, pa so se dogovorili, da bodo v Ločah posneli prizore za etnografski film o tradicionalnih pustnih skupinah v tem kraju - koscih, oračih in pustni svatbi.
fasjenk_dobova_pokop_pusta (22)

Simbolična predaja občinskega ključa in Fašjenkove zastave, ki sta jo izvedla župan Ivan Molan in predsednik sekcije Fašjenk Miro Kovačič

Poleg tega so ponovno obudili pokop Fašjenka, ki so ga izvajali že pred leti, bolj na začetku organiziranja pustne povorke, ko dobovski karneval še ni imel takih razsežnosti, kot jih ima danes. »Koronkota«, kot so ga poimenovali, so izpred gasilskega in godbenega doma v Ločah v sprevodu pospremili do bivše »lučke mlake« ter ga ob veselih ritmih in rajanju tudi zažgali.
fasjenk_dobova_pokop_pusta (31)

Članici Aktiva kmečkih žena Dobova Jožica Humek in Anica Šintič sta ob tej priložnosti napekli pustne dobrote.


Pravemu županu Ivanu Molanu so tudi vrnili občinski ključ, on pa njim Fašjenkovo zastavo, ki je v času prevzema oblasti visela na brežiški občinski stavbi. Izrazil je zadovoljstvo, da so v društvu kljub temu uspeli izvesti nekaj aktivnosti, čeprav tokrat bolj na simbolični ravni in tudi prek spleta. V soboto sta s svojim prihodom Ločane presenetili tudi dve pustni skupini, ki se dobovskega karnevala udeležujeta že vrsto let - koranti iz Hajdine in dornavski cigani.

Nekaj dogajanja iz Loč si lahko ogledate v spodnjih videoposnetkih.

R. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam