Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V nedeljo kar dve novi maši v Posavju – v Cerkljah in Brestanici

Objavljeno: Četrtek, 05.07.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC04991 (1)

P. Benjamin Bevc bo v nedeljo novo mašo obhajal v rodnih Cerkljah ob Krki (foto: osebni arhiv).

V nedeljo, 8. julija, se v župniji Cerklje ob Krki obeta poseben, prazničen dan. Ob 10. uri bo namreč v župnijski cerkvi sv. Marka po 39 letih spet potekala nova maša, ki jo bo obhajal p. Benjamin Bevc, eden od letošnjih 20 novomašnikov v Sloveniji in štirih novomašnikov v novomeški škofiji.

Pot duhovništva 29-letnega Benjamina Bevca, po rodu iz Cerkelj ob Krki, se je začela leta 2007, ko je po šolanju na Škofijski klasični gimnaziji vstopil v bogoslovno semenišče. Tam je v njem rasla želja po globoki duhovnosti, celostnejši formaciji in življenju v skupnosti, zato je leta 2009 zaprosil za sprejem v Družbo Jezusovo. Pri jezuitih ga je pritegovala izkušnja duhovnih vaj, intelektualno poslanstvo reda in skupno življenje. Dvoletni noviciat je opravil v Genovi, nato v Padovi študiral filozofijo, formacijo nadaljeval v župniji Ljubljana Dravlje, kjer je poučeval verouk, spodbujal animatorje, razpravljal s študenti, miril ministrante in užival na skavtskih taborih. Obenem je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral latinščino in grščino, kulturo ter književnost. Leta 2014 je bil poslan na študij teologije na Jezuitske fakultete v Parizu – Centre Sèvres. Lani jeseni je bil v Parizu posvečen v diakona, v zadnjih mesecih pa živi v Rimu v mednarodnem jezuitskem kolegiju Bellarmino, na Papeški univerzi Gregoriana pa se poglablja v dogmatično teologijo in patrologijo.

Prejšnji četrtek je v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani skupaj še s tremi jezuitskimi sobrati prejel mašniško posvečenje (s katerega so spodnje fotografije, avtor fotografij: Žiga Lovšin), prvič pa bo imel mašo, kot omenjeno, to nedeljo v domači cerkljanski župniji. Za novomašno geslo si je izbral besede iz Duhovnih vaj Ignacija Lojolskega, ustanovitelja jezuitov: »V vsem ljubiti in služiti.« Služboval bo tam, kamor ga bo poslal redovni predstojnik.

Družina Kočevar na posvetitvi Petra v diakona

Družina Kočevar na posvetitvi Petra v diakona 1. oktobra 2017 (foto: osebni arhiv)

V nedeljo pa bo velik dan tudi za župnijo Brestanica, kjer bo v baziliki novo mašo pel 29-letni Peter Kočevar iz vasi Stranje v občini Krško. Življenjska pot ga je vodila na Gimnazijo Želimlje, nato v Ljubljano na študij teologije, ki ga je zaključil v Brixnu na Južnem Tirolskem v Italiji in nato še magistriral v Innsbrucku. V Brixnu je bil tudi posvečen in inkardiniran. »Iskati skupno blaginjo, ki zares vključuje vse,« je misel papeža Frančiška, ki si jo je izbral za svoje novomašno geslo. Kot duhovnik bo Kočevar tudi deloval v Brixnu. Na spletni strani Družine so ravno včeraj objavili pogovor z njim, brestaniški župljani pa so že februarja začeli priprave na novo mašo, o čemer je bilo 1. marca objavljeno tudi v našem časopisu (str. 25).

R. R.
« Nazaj na seznam