Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V nedeljo tretji Rajhenburški dan čokolade in likerjev

Objavljeno: Petek, 03.11.2017    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
GR klet 2016
V Kulturnem domu Krško, enoti Grad Rajhenburg, po dveh odmevnih dogodkih letos tretjič organiziramo Rajhenburški dan čokolade in likerjev. Dogodek je programsko zasnovan na izjemno bogati dediščini, ki so jo Brestanici, Posavju in celotnemu slovenskemu prostoru zapustili menihi trapisti.

Grad Rajhenburg je po zadnji prenovi pred petimi leti dobil izjemno privlačno podobo, ki jo dopolnjujemo tako z muzejskimi razstavami in programi kot tudi glasbenimi, gledališkimi in filmskimi predstavami. Med pomembnimi vsebinami je tudi muzejska predstavitev življenja in dela trapistov, ki so delovali na Rajhenburgu med leti 1881 in 1947.

grad Rajhenburg_foto Bostjan Colaric
Rajhenburški trapisti so bili prvi industrijski proizvajalci čokolade na Slovenskem. Proizvajali so jo pod blagovno znamko Imperial, ki jim jo je podelil sam avstrijski cesar Franc Jožef I. Bili so cesarski dobavitelji tako čokolade kot likerjev, kar je bilo največje priznanje za kvaliteto njihovih izdelkov. V njihovi proizvodnji so bili zelo cenjeni in prodajani tudi likerji. Izdelovali so Cacao liker iz kakava, ter  zeliščna likerja Grande in Trapistin. Njihovi proizvodi so bili na prodajnih policah po vsej Evropi.

Dogodek je nadgradnja rezultatov projektov LEADER Vpliv trapistov na posavsko podeželje, akronim Trapistin in Ustvarimo zeliščni vrt Posavja, akronim Zelišča Posavja.

Na 3. Rajhenburškem dnevu čokolade in likerjev napovedujemo izbrane proizvajalce čokolade, likerjev, slaščičarskih izdelkov, napitkov ter pijač na osnovi čokolade:
  • Čokoladnica Tramontana,
  • Čokoladnica La chocolate,
  • Passero podeželska čokoladnica,
  • Hiša trt, vina in čokolade Kunej,
  • Čokoladnica Plešec,
  • Torras čokolade,
  • Čokoladnica Cukrček,
  • Kmetija Omerzu,
  • Žganje iz Rožc in
  • Bukovec d.o.o., p.e. kavarna in slaščičarna Grad Rajhenburg. 
Program dneva:

10.00–18.00 Ponudba in prodaja na stojnicah

10.00–18.00 Kavarna in slaščičarna Grad Rajhenburg - ponudba čokoladnih napitkov, likerjev, čokoladnih tort in drugih slaščic s čokolado

10.30 Odprtje Rajhenburškega dneva čokolade in likerjev

12.00–13.30 Vodstvo po razstavi Trapisti v Rajhenburgu; Irena Fürst, Muzej novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica
Prost vstop.

12.00–13.30 Delavnica za otroke: Čokoladne lizike, Hiša trt, vina in čokolade Kunej
Cena delavnice je 2,50 EUR, znesek poravnate v recepciji gradu Rajhenburg.

14.00–15.30 prof. dr. Janez Bogataj: Čokoladna Slovenija, strokovno predavanje
Prost vstop.

14.00–15.00 Delavnica za otroke: Čokoladne kroglice, Društvo kmetic Krško
Cena delavnice 1,50 EUR, znesek poravnate v recepciji gradu Rajhenburg.

14.00–16.00 Slikarska delavnica za otroke z Anjo Jerčič Jakob
Cena delavnice 1,50 EUR, znesek poravnate v recepciji gradu Rajhenburg.

16.00–17.00 Delavnica za odrasle: Čokoladni liker, Društvo kmetic Krško
Cena delavnice je 3,00 EUR, znesek poravnate v recepciji gradu Rajhenburg.

16.00–18.00 Grajske igrarije (igra Spomin, lesene kocke, pobarvanke, puzzle); Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg
Prost vstop.

17.00 Koncert Hamo & Tribute 2 Love
Obisk koncerta bo možen z brezplačnimi vstopnicami, ki bodo na voljo na dan dogodka, med 10.00 in 16.30 v recepciji gradu Rajhenburg. Število vstopnic je omejeno.
Zasedbo sestavljajo: Matevž Hamo Šalehar – pevec, kitarist, vodja in spiritus agens skupine; Martin Janežič Buco – bobni, tolkala; Denis Horvat Duki – klaviature; Peter Dekleva – kitara; in Uroš Škerl Kramberger Hipi – bas kitara. Zasedba Hamo & Tribute 2 Love emocije, strasti in nežna iskanja lubezni vpleta v večno glasbo klasičnega rocka, bluesa, soula in funka.

18:00 Zaključek Rajhenburškega dneva čokolade in likerjev

Vstop na Rajenburški dan čokolade in likerjev je prost, za ogled gradu z muzejskimi zbirkami pa velja vstopnina po veljavnem ceniku.

Število udeležencev v delavnicah je omejeno. Zaradi priprave materialov prosimo za vaše najave na: anita.radkovic@mestnimuzejkrsko.si ali na tel. št.: 07 62 04 216/051 475 675, ki jih sprejemamo do najkasneje 2 uri pred izvedbo posameznega programa.
 
Informacije: www.gradrajhenburg.si /FB Grad Rajhenburg.

Vir: KD Krško
 
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki