Časopis za pokrajino Posavje
22.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Pavlovi vasi številne buče spet krasijo Bračunov vrt in pripovedujejo svojo zgodbo

Objavljeno: Torek, 06.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
bucna_pravljica_pri_bracunovih (30)

Na letošnji razstavi buč pri Bračunovih v Pavlovi vasi je postavljenih med 800 in 1000 buč različnih barv, velikosti in oblik.

Kje buče dobesedno oživijo? Večina se bo strinjala, da je to v Pavlovi vasi pri Pišecah, kjer živita Marija in Milan Bračun, ki sta tudi v tem letu, že šestnajstič po vrsti, poskrbela za pravo bučno pravljico, ki bi jo bilo resnično škoda prezreti. Vsakič za bučno postavitvijo stoji neka zgodba in letos seveda ni nič drugače. Naslov razstave buč je Mladost na njivi.

bucna_pravljica_pri_bracunovih (48)

Vsak detajl razstave je skrbno načrtovan.

Gospa Marija je namreč letos pripravila nekaj utrinkov iz zakladnice mnogih spominov na svojo mladost, na delo na njivi, "na vse tisto takrat, kar je bilo zaklad, ko otrok hodil je po rosi bos in mlad". Tako rekoč vsakemu, ki si pride k Bračunovim pogledat bučno stvaritev, razloži zgodbo in koga oz. kaj posamezni bučni liki predstavljajo. Po Marijinih besedah spomini še vedno živijo na naše njive, travnike, tiste ljudi, zgarane in žuljavih dlani, ki so bili vedno pripravljeni na vsako delo. "Ker takrat je bilo delo preživetje, vsi so se borili za preživetje. Ljudje so prihajali v 'tabrh', bili so zelo delavni in vedno dobre volje, nihče ni godrnjal, niti mi, otroci, saj so nas vedno vključevali v delo." Letos buče govorijo in predstavljajo ravno to, o čemer je uvodoma dejala. Del razstave prikazuje njivo, oranje z vpreženimi voli, gonjenje vola in okopavanje, starejše, ki so morali okopavati, in otroke na vozu, ki je služil tudi za prevoz orodja in pridelkov, kako otroci pobirajo krompir, korenje in druge pridelke, jih pod kozolcem obrezujejo itd. Lahko vidimo tudi, kako malo večji otroci pasejo kravo, sedijo v krogu okoli ognja, kjer si pečejo krompir, jabolka itd.

bucna_pravljica_pri_bracunovih (50)

Marija in Milan Bračun sta tudi letos poskrbela, da bo njun vrt še kako občudovan.

Po vsem opravljenem na njivi je bilo treba iti kosit na travnik. V zvezi s tem si je gospa Marija zamislila nekoga, ki klepa koso, kosce in grabljice, ne manjka niti njiva detelje, na kateri se pasejo zajci. Boljše pridelke so šli prodajat na tržnico, da so vsaj nekaj zaslužili. Vidimo lahko (Marijino) mamo, ki je oprtala svoje kolo in na tržnico pelje vse, kar se je dalo (žive živali, jajca, sir, krompir, čebulo, fižol ...). Na tržnici so največ kupovale žene od oficirjev, ki so tudi del bučne zgodbe, kot tudi branjevka s pomočnikom, stara mama, ki na domačiji pazi na perjad, deklica na gugalnici, tradicionalna Poldek in Polda, ki sta letos prevzela vlogo Marijinih očeta in mame. "Ata je doma čuval štiri otroke, jaz sem bila druga najstarejša," je še povedala, saj je v letošnjo zgodbo vključila svojo družino, in predstavitev sklenila z besedami: "To je bila naša družinska idila. Takrat ko sem bil še mlad, ko zemlja je bila zaklad."

Kot je še omenila gospa Marija, se glavno delo dogaja v hiši, kjer vsaka buča izpod njenih rok dobi svojo vlogo in postane del razstave. Potem je trajalo približno en teden, da je vseh 800 do 1000 buč različnih velikosti in oblik, kolikor jih je razstavljenih, s pomočjo svojega moža Milana znosila na vrt, kjer danes stoji bučna pravljica. Veliko buč je tudi samo za okras, kar pri vsakemu, ki si pride buče ogledat, celotno sliko naredi še lepšo. Ob prihodu na vrt vsakega obiskovalca pozdravi tudi "svet modrecev", to so vsi tisti, ki razmišljajo, imajo modre misli. "In ko bo veter zapihal z vso močjo, bo odnesel te modre misli po vsem svetu," še pristavi gospa Marija, ki je skupaj z možem Milanom vesela čisto vsakega, ki pride na ogled najavljen ali pa se samo za trenutek ustavi, ko se pelje mimo. Na tak gostoljuben način zakonca Bračun svoje goste tudi sprejmeta. Verjamemo, da jih bo v tem mesecu, ko bo bučna pravljica zagotovo še na ogled, ponovno veliko, seveda ob zavedanju, da so bolj priporočljive manjše skupine, ki lahko lažje vzdržujejo primerno razdaljo, si razkužujejo roke itd.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam