Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Pavlovi vasi vas letos pričaka bučna promenada

Objavljeno: Četrtek, 21.10.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
bracun_buce_panorama (29)

Naslov letošnje bučne pravljice je Promenada.

Zakonca Marija in Milan Bračun iz Pavlove vasi sta v tem letu že sedemnajsto leto zapored pripravila razstavo buč, ki ni samo razstava, ampak je veliko več. Že vse od leta 2004 s temi okroglastimi in podolgovatimi darovi narave na svojem vrtu oblikujeta zgodbo, ki ima vedno neko rdečo nit. Letošnja se imenuje Promenada.

bracun_buce_panorama (20)

Zakonca Marija in Milan Bračun že 17 let zapored za dober mesec dni vrt okrasita z bučami.

Promenada se deli na vaško in mestno. Le-ta nas popelje v Ljubljano, 200 let nazaj, v čas Franceta Prešerna, kjer se vrtita Povodni mož in njegova Urška, vse to pa spremlja prek 150 buč z različnimi imeni. Kot pravi Marija Bračun, ki ji je letos kljub poškodbi roke ob pomoči svojega moža Milana in sorodnikov znova uspelo opraviti izjemno delo, ima napisanih več kot 200 različnih imen predvsem otrok, ki so v vseh teh letih obiskali razstavo buč pri Bračunovi in jih sproti menjava, tako da lahko vsakdo poišče svoje ime. Poleg največjega slovenskega pesnika je tudi njegova Primičeva Julija in pa letnica 1821 na eni od buč. "200 let je, odkar je Prešeren šel v uk na Dunaj, takrat je bil v 21. letu, in letos je tudi naš vnuk Žan v svojem 21. letu šel na študij v Avstrijo, tako da smo tudi njemu posvetili nekaj mističnega," je razložila avtorica bučne razstave.
bracun_buce_panorama (13)

Med bučnimi liki je tudi lajnar s čisto pravo delujočo lajno.


Ne manjkata niti branjevka in lajnar s čisto pravo lajno, ki pričara vzdušje tistega časa. Vaški del promenade se imenuje Pavlova vas z vaško lepotico iz koruznice in drugih naravnih materialov. Tudi vaško promenado spremljajo otroci iz vrtca. Na klopci sedita Poldek in Poldka, brez katerih pač ne gre nobeno leto in ki sprejemata goste, opazujeta buče okoli sebe, ki igrajo to barvno promenado, ter sta vesela čisto vsakega obiskovalca, ki si pride ogledat razstavo. Sestavni del vsake razstave so tudi živali, letos so to hude kače, labodi, pes, tiste, ki gredo v gosjem redu, in tiste iz kamene dobe, ki so letos prava atrakcija za otroke, saj za vsako potipajo zelo gladke in poslikane kamne.

Kot sta še omenila zakonca Bračun, je na razstavi 1100 buč različnih velikosti in oblik, z njive sta jih sicer zvozila 1500, tako da je bila zelo dobra letina, ker so tudi dobro zalivali. Sicer pa je bilo v Pavlovi vasi tudi letos že veliko obiskovalcev, skupin šolarjev in vrtčevskih otrok, upokojencev, družin ali posameznikov od blizu in daleč, za katere vedno znova poskrbita, da od njiju ne gredo povsem praznih želodcev. Verjamemo, da si bo buče prišlo ogledat še kar nekaj ljudi, saj bodo zagotovo postavljene do začetka novembra, ob ugodnem vremenu pa tudi še dlje.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»