Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Pišecah ocenili vina letnika 2021 in podelili odličja

Objavljeno: Sobota, 07.05.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC04069

Podelitev za šampiona vin

Ko se zima nagiba k pomladi, je čas, ko vina preteklega letnika v glavnem dozorijo in pokažejo svoje najboljše karakteristike. Hkrati je to čas, ko mnoge vinogradnike zanima, kaj o kvaliteti vinskega pridelka menijo strokovnjaki s tega področja. Vinogradniško društvo Pišece je letošnje ocenjevanje vin izvedlo 9. marca 2022 na vinogradniški kmetiji Jožeta Varleca v Podgorju pri Pišecah. Petčlanska komisija pokuševalcev v sestavi Andrej Bajuk (predsednik komisije), Ivanka Badovinac, Jernej Martinčič, Milena Rožman in Damijan Vrtin (člani) je ocenila 85 vzorcev belih vin PTP, rdečih vin PTP in nekaterih sortnih vin.

DSC04076
Uvodoma je predsednik VD Pišece Vinko Lesinšek poudaril, da je letino 2021 zaznamovala pozeba, kar je pomenilo manjši pridelek, neenakomerno zorenje oz. slabšo dozorelost grozdja. Ti pogoji so narekovali zelo zahtevno kletarjenje. To je potrdil tudi Andrej Bajuk po končanem ocenjevanju. Povedal je, da se slika letnika kaže v kvaliteti vin. Letnik je zahteval veliko pozornosti v kleti, saj ga je prizadela pozeba in posledično kasnejše cvetenje. Poletna suša z visokimi temperaturami je bila razlog za visoke sladkorne stopnje in je ponekod narekovala zgodnejšo trgatev. Ocene kažejo, da je nekaj vin kakovostnih, večina je povprečnih, pri nekaterih pa se kaže bolezensko stanje, kar je lahko, ni pa vedno posledica slabše dozorelosti grozdja. Nekaj vzorcev je bilo zato izločenih. Vsekakor je pozitivno in pohvalno, da jih je v vsaki sorti vina nekaj, ki resnično izstopajo po svoji kvaliteti. Bolj so navdušila bela vina. V večini so lepo izdelana vina belega bizeljčana PTP. Med sortnimi vini je izpostavil odličen laški rizling, lep sauvignon, nekaj rumenih muškatov in traminec, ki je vrhunske kvalitete. Na koncu je vinogradnikom zaželel, da jim bo letnik 2022 bolj naklonjen in narava bolj prizanesljiva.

22. aprila 2022 je vinogradniško društvo organiziralo srečanje članov društva. Slednji so lahko ob dobri hrani in prijetnem vzdušju poizkusili ocenjena in nagrajena vina. Na srečanju je predsednik društva Vinko Lesinšek podelil odličja vsem pridelovalcem nagrajenih vin. Zmagovalec ocenjevanja oz. šampion leta 2022 je vino z najvišjo oceno, to je traminec sladki, letnik 2021 z oceno 18,40 pridelovalca Simona Varleca iz Podgorja pri Pišecah.

Pripravila: Irena Markovič
Foto: Davor Lipej
« Nazaj na seznam
»