Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Podsredi odprli Grajsko pot

Objavljeno: Četrtek, 10.10.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Kozjanski park-odprtje Grajske poti (2)
V torek, 8. oktobra, so v okviru 20. Praznik kozjanskega jabolka uradno odprli Grajsko pot Podsreda.

V nabito polni dvorani na upravi Kozjanskega parka so najprej predstavili pot, goste pa sta pozdravili direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst in županja občine Kozje Milenca Krajnc.

Odprtja poti se je udeležilo krepko prek 100 obiskovalcev. Večina se je nato peš podala po interaktivna grajski učni poti o biodiverziteti, ki poteka od srednjeveškega trga Podsreda mimo Levstikovega mlina na reki Bistrici ter nato skozi gozd do gradu Podsreda.
Kozjanski park-odprtje Grajske poti (9)

 
Na 2,5 km dolgi poti so na 14 točkah ob tablah in številnih animacijskih elementih spoznavali izjemno biotsko pestrost. Pot je označena s smernimi in dvojezičnimi slovensko-angleškimi informacijskimi tablami, na različnih interaktivnih elementih pa so se udeleženci preizkusili tudi v svojem znanju o gozdu ter o bogatem rastlinskem in živalskem svetu ob poti. Odprtje so zaključili na gradu Podsreda, kjer je na grajskem podstrešju zadnja točka poti, ki je posvečena netopirjem.

Že v Podsredi so se nam pridružili člani Društva Šola zdravja Brežice in Pevskega društva upokojencev iz Celja, kateri so nam s pesmijo popestrili zaključek dogodka na gradu.
 
Grajska pot Podsreda je nastala v okviru projekta »Biodiverziteta – umetnost življenja« z akronimom LIFE Naturaviva (LIFE 16 GIE/SI/000711), v katerem Kozjanski park sodeluje kot partner. Gre za 5-letni komunikacijski projekt, katerega vodilni partner je Nacionalni inštitut za biologijo, sodeluje pa še 9 ostalih partnerjev, od tega kar 5 slovenskih naravnih parkov.

Vir: Kozjanski park
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce