Časopis za pokrajino Posavje
21.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavskem muzeju se je začela sezona poletnega kina

Objavljeno: Sreda, 03.07.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
kino_na_grajskem_dvoriscu (9)
Čeprav sinoči zaradi poznopopoldanskega neurja z nalivom v Posavskem muzeju Brežice letošnjega prvega kina ni bilo možno izvesti na grajskem dvorišču, kljub temu ni odpadel, ampak je bil film predvajan v malem avditoriju muzeja. Za prvo predvajanje so izbrali film libanonske režiserke Nadine Labaki z naslovom Kafarnaum.

kino_na_grajskem_dvoriscu (3)

Ob ogledu filma so teknili vino Vinske kleti Komatar in piškoti »muzejski prašički«.

Slabo vreme je bilo verjetno tudi glavni razlog, da so ljudje raje ostali doma, saj si je film prišlo ogledat le približno deset obiskovalcev, ki jih je še pred predvajanjem pozdravila direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj in predstavila prvega vinarja večera - Vinsko klet Komatar iz Gadove peči, ki jo je zastopala Vesna Komatar. Poletne kino predstave namreč vedno spremlja tudi eden od posavskih vinarjev, ki degustira svoja vina in s tem poskrbi, da je ogled filmov še okusnejši, prijetnejši. Zahvalila se je tudi Tobiji Medvedu (Kino Rogaška), ki čez leto skrbi za kinematografijo tudi v brežiškem Domu kulture in se z veseljem odzove prošnji za predvajanje filmov v kinu na grajskem dvorišču.

Film Kafarnaum je več kot dve uri trajajoča drama iz leta 2018, v kateri glavno vlogo igra dvanajstletni deček Zain, ki odrašča v najhujši revščini in bedi bejrutskega sluma. Odloči se tožiti starša, ker sta ga privedla v svet brez varnosti, ljubezni, prihodnosti in najbolj osnovnega dostojanstva. V svet, ki ga je oropal vseh pravic. Libanonska režiserka Nadine Labaki je z naturščiki, ki na ulicah Bejruta živijo usode svojih likov, ustvarila presunljiv protestni krik zanemarjenih in zlorabljenih otrok, ki v družbi in pred zakonom niso le nevidni, temveč zanju ne obstajajo. Film je bil med drugim nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film ter prejel nagradi žirije in ekumenske žirije na prestižnem filmskem festivalu v Cannesu.

Kafarnaum je film z močno sporočilno vrednostjo, ki gledalca resnično presune in mu da marsikaj misliti, tudi v luči aktualne migrantske krize, so se sinoči strinjali maloštevilni obiskovalci kina na grajskem dvorišču. Na koncu lahko dodamo, da je res škoda, da tega filma ni videlo več ljudi, saj je zagotovo vreden ogleda, še posebej bi si ga morali ogledati otroci in njihovi starši, saj bi verjetno marsikdo na življenje začel gledati malo drugače ...

Naslednji kino na grajskem dvorišču bo drug torek, 9. julija, ko bo predvajan film Bog, le kaj smo spet zagrešili?, 16. julija je na sporedu film Stan in Olio, 30. julija film Bunkica in 13. avgusta še film Sodnica. Začetek predvajanja je vedno ob 21.00, v primeru dežja bo film na ogled v malem avditoriju muzeja.

R. R., foto: R. R. in PMB
« Nazaj na seznam