Časopis za pokrajino Posavje
8.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V prvem razredu prevladuje didaktična igra

Objavljeno: Sreda, 10.02.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Otroski izdelki (2)

Pri pouku na daljavo so prvošolke in prvošolci ustvarjali ob pomoči starejše osebe.

Pouk za prvo triado učenk in učencev od včeraj ponovno poteka v šolskih klopeh, učiteljica razrednega pouka pa nam je predstavila, kako je potekal pouk na daljavo od sredine lanskega oktobra do letošnje februarske vrnitve učenk in učencev v šole.

število 9 (2)

Otroci so spoznavali številke ...

»Učenke in učenci v prvem razredu praviloma še ne znajo brati in pisati, tako da lahko delo opravijo samo ob pomoči staršev, starih staršev ali starejših bratcev in sestric, zato sem kot učiteljica razmišljala o tem, koliko nalog naj pošljem preko računalniške povezave, da ne bo preveč, da bo zanimivo in hkrati diferencirano, ker eni zmorejo več kot ostali. Postaviti sem se skušala tudi v vlogo staršev, ki niso učitelji – kako jim pomagati in olajšati delo, ko bodo pomagali svojim otrokom,« pojasnjuje učiteljica razrednega pouka na OŠ Marjana Nemca Radeče Saša Plevel.

Otroski izdelki (5)

... in se učili pisati črke.

»To pomeni, da moram pripraviti natančna navodila za delo, ki jih bodo razumeli tako starši kot otroci, dodati kakšen film, sliko, risbo in na ta način spodbuditi učence k delu. V jesenskem obdobju smo se navajali na uporabo Teamsov, na delo preko računalniških zaslonov. Otroci so se javljali v živo, pripovedovali zgodbice, recitirali pesmice ... Počasi smo prehajali na srečevanja v dvojicah in manjših skupinah. Tik pred novim letom smo se srečali vsi in na računalniškem zaslonu se je naenkrat pojavilo 23 otroških glav. Takrat smo imeli novoletno čajanko, s piškoti in čajem, z obiskom pa jo je popestril dedek Mraz, ki se je javil prek videopovezave,« opiše del šolskega utripa in nadaljuje, da so s poukom na daljavo začeli prek računalniške povezave ob 9. uri in za uvod poklepetali, si izmenjali informacije ter nato začeli s šolskim delom.

»Po srečanju v živo učenci so učenci ob pomoči odrasle osebe opravili še domačo nalogo, sama pa sem se lotila priprave gradiva za naslednji šolski dan,« nadaljuje in pohvali svoje prvošolke in prvošolčke, ki so pridno računali, pisali, risali, peli, telovaditi, brali, ustvarjali in čakali na svoj ’drugi prvi šolski dan’. Le-tega so včeraj dočakali in danes ponovno sedijo v učilnici.

»Četudi smo najmlajši na šoli, nas ne motijo maske, vsi jih znamo uporabljati takrat, ko je potrebno, ne moti nas malica v razredu, ne moti nas mehurček, ko ne smemo pokukati v sosednje razrede, vsa pravila poznamo in spoštujemo, samo, da smo lahko skupaj v svojem mehurčku,« zaključi pogovor učiteljica razrednega pouka ter pokaže še nekaj izdelkov bistrih glavic, ki so jih izdelali doma, v času šolanja na daljavo.

S. R., foto: S. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam