Časopis za pokrajino Posavje
18.09.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V rožnato oviti drevesi osveščata tudi v Sevnici

Objavljeno: Četrtek, 05.10.2017    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
roznati_oktober04
Rožnati oktober
je svetovni mesec osveščanja o raku dojk. Po Sloveniji vsako leto v tem času potekajo številne aktivnosti z namenom opozarjanja na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja te bolezni.

Aktivnostim smo se pridružili tudi v Sevnici z ovijanjem dreves v rožnate pletenine in preventivnim dogodkom, ki je potekal včeraj v soorganizaciji Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica, Združenja za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija, Posavskim in Obsoteljskim društvom za boj proti raku in Občino Sevnica.

roznati_oktober15
Oviti v rožnate pletenine mesto krasita drevesi pri Zdravstvenem domu Sevnica in na Trgu svobode, opozarjata pa na pomen osveščanja o raku dojk, pomenu preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja po bolezni. V letošnjo, tokrat tretjo akcijo ovijanja dreves v rožnate pletenine, je vključenih več kot 60 krajev po Sloveniji, med njimi tudi Sevnica. Pletlo, kvačkalo in šivalo je skupno 15 sodelujočih pod koordinacijo Katarine Vovk, ki je na včerajšnjem dogodku imenu vseh nagovorila zbrane in poudarila sporočilnost ovitih dreves.

Navzoče na dogodku so pozdravili še direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič, predsednica Posavskega in Obsoteljskega društva za boj proti raku Alenka Krenčič Zagode, predstavnica združenja Europa Donna Slovenija Jana Koteska in sevniški župan Srečko Ocvirk. Za glasbeno popestritev je poskrbela pevka Ema Štigl, učenka OŠ Sava Kladnika Sevnica, ob kitarski spremljavi profesorja matematike Milana Mitrovića. Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica je v znak krepitve preventive in opozarjanja na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni pripravil tudi stojnico z modelom za samopregledovanje dojk, ter brošure, ki bodo v pomoč pri samopregledovanju dojk doma.

Ena izmed uspešno zdravljenih za rakom dojk je po zaključenem dogodku povedala: "Zdravstveni dom Sevnica je ena redkih ustanov, ki nudi ročno limfno drenažo in to po dostopni ceni. Bolniki z rakom dojk in rodil se po končanem zdravljenju soočamo s številnimi posledicami zdravljenja. Ena od njih je tudi limfedem, ki se navzven kaže kot oteklina rok ali nog. Zelo pomemben del zdravljenja limfedema je ročna limfna drenaža po dr. Voddru. V našem zdravstvenem domu imamo kar dve strokovno usposobljeni limfoterapevtki, cena za 40-minutno limfno drenažo, vključno s kompresijskim povijanjem prizadetega uda, pa je trenutno 20 evrov. Drugod po Sloveniji so te cene vsaj trikrat višje, pa še izvajalcev je zelo malo. Bolniki naj bi za vzdrževanje stanja praviloma vsaj dvakrat mesečno obiskovali tovrstno terapijo. Skratka, vsa pohvala gospe direktorici Vladimiri Tomšičevi in njenim sodelavkam in sodelavcem!"

Vir: Občina Sevnica, S. R.
« Nazaj na seznam
»