Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Selcah prenovili kapelico

Objavljeno: Ponedeljek, 22.06.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_8498
Kogar pot zanese skozi Selce, še posebej pa domačine, ki vsakodnevno potujejo v in iz vasi, razveseljuje osvežena podoba njihove kapelice. Čas samoizolacije spomladi letos je namreč prinesel eno izmed pozitivnih sprememb: vaščani so se nekoliko lažje dogovorili za izvedbo obnovitvenih del, ker so morali biti večinoma v domačem okolju in akcija, na katero so se vsebinsko in idejno sicer pripravljali zadnji dve leti, je začenši z 11. aprilom (na veliko soboto) stekla.

Začelo se je tako, da je Lojz Kerin dotrajane talne ploščice odstranil, mlajši sovaščani pa so nato površino sveže zabetonirali in položili nove ploščice. Pročelje kapelice je bilo tako že bolj prijetno na pogled, a idej – zlasti mladim, kaj vse bi bilo še dobro postoriti, ko so se že ravno lotili, ni zmanjkalo. Sledilo je beljenje notranjosti in zunanjosti, ker so pred približno 15 leti nadeli novo, bakreno streho kapelici, pa na čisto zgornjem delu selškega sakralnega objekta pravzaprav ni bilo potrebno nič drugega kot prebarvati križ na vrhu strehe.
selce_prenovakapelice_fototonehrusevar (6)


Tekom delovne akcije so bili poleg že omenjenega Lojza Kerina (ki je sicer tudi član Sveta Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem) najbolj zavzeti Matej Božič z Jano Rančigaj, Jure Zakšek, Kristjan Božič in Jože Gramec, starejši pa so skrbeli, da je mlajša generacija, ki je poprijela za delo, imela na voljo okrepčilo ob sebi. Dela so potekala en mesec, korak za korakom in v znamenju medsebojnega sodelovanja – vaščani Selc, ki so naselje znotraj Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem, so potrdili, kako zelo v praksi drži rek »prijetno s koristnim«.

Kapelica, ki stoji sredi vasi, je bila v preteklosti stičišče družabnega življenja, saj so se krajani ob njej pogosto zbirali in prepevali, ne tako daleč nazaj pa so se na veliko soboto še zbirali tudi ob blagoslovu velikonočnih jedil. Kapelica, postavljena leta 1873, je vsakih nekaj desetletij deležna bolj celovite obnove, saj so nanjo prebivalci Selc ponosni – je namreč del kulturne dediščine domače krajevne skupnosti in njihove vasi, zato je želja in težnja vseh, da je urejena, čista in prijetna na pogled. Temu dodajajo piko na i novoposajene vrtnice, ki bodo v večji razkošnosti prišle do izraza v prihodnjem letu.

Krajani Selc, ki so nekaj namenskih sredstev uspeli pridobiti od Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem, so celotno kapelico obnovili ob vložku približno 200 evrov, v prihodnosti pa je načrtovan še blagoslov s strani domačega župnika Ludvika Žagarja.

Doroteja Jazbec, foto: Anton Hruševar in D. J.
 
 
 
« Nazaj na seznam