Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V soboto in nedeljo vrhunec 22. Praznika kozjanskega jabolka - sejem regionalnih produktov

Objavljeno: Četrtek, 07.10.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
DSCN9481
Letošnjo jesen se v Kozjanskem parku s prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka že 22. poklanjajo visokodebelnim travniškim sadovnjakom. Prireditev je iz skromnih začetkov prerasla v eno največjih in najodmevnejših tovrstnih prireditev v Sloveniji pa tudi širše. Prireditve praznika potekajo že od 3. oktobra, najbolj odmeven sejemski del pa se bo tradicionalno odvijal drugi vikend v oktobru v soboto, 9., in v nedeljo, 10. oktobra.

Letošnje sejemsko dogajanje bo v soboto, 9. oktobra, ob 10. uri odprl minister za gospodarski razvoj in tehnologijo gospod Zdravko Počivalšek.

z jabko na kolo
Prireditev je vsebinsko vpeta v sodobna prizadevanja po trajnostnem, krožnem in sonaravnem razvoju, ob upoštevanju načel varstva narave. Praznik kozjanskega jabolka pomembno vpliva na prepoznavnost Kozjanskega, sejemsko dogajanje pa opisujejo kot »okoljski sejem z dušo«. Odlična parkovna praksa nege visokodebelnih travniških sadovnjakov rezultira v zdravem jabolku, ki je »več kot zgolj sadež«, ohranjeni krajini, naravi in sonaravnem trajnostnem razvoju.

01
Kozjanska jabolka prihajajo iz visokodebelnih travniških sadovnjakov, ki so prioritetni, naravovarstveno med najpomembnejšimi habitati v Kozjanskem parku – tu namreč živijo nekatere vrste ogroženih ptic, kot so vijeglavka, zelena žolna, pivka, veliki skovik, pogorelček, čuk in rjavi srakoper in ravno zaradi njih so ti habitati vključeni v območje Natura 2000 po »Ptičji direktivi«. Jabolko iz visokodebelnih travniških sadovnjakov pomeni varovanje narave, nadaljevanje tradicije in dediščine naših prednikov, blagostanje in zdravo hrano ter simbol prepoznavnosti zavarovanega območja Kozjanskega parka in identifikacije domačinov z zavarovanim območjem.

SEJEM BO TUDI LETOS ŽIV
razstava starih sort jabolka 2019

Na Prazniku, ki se bo odvijal na trgu Podsreda, se bodo predstavljale ekološke kmetije, tradicionalni obrtniki, društva. Letos bodo imeli le 100 stojnic in ne 150 kot prejšnja leta, zaradi lažjega zagotavljanja vseh priporočil NIJZ–ja. Celotno sejemsko dogajanje bodo popestrili s kulturnim programom, kjer se bodo zvrstili ljudski pevci in godci, harmonikarji, folklorne skupine, skupaj prek 200 nastopajočih. Že trinajsto leto zapored bodo podelili naziv "Carjevič" - ta naziv si pridobi sadjar, ki v tekočem letu najbolje poskrbi za svoj travniški sadovnjak. Carjeviča bodo ustoličili na sadjarskem tronu. Že dvanajsto leto bodo podelili naziv "Štrudlmojstr-ca" - ta naziv si pridobi oseba, ki po mnenju komisije speče najboljši "štrudl". Ta se razvleče in peče na prireditvenem prostoru pred obiskovalci. Vsako leto pripravijo tekmovanje v najdaljšem olupu. Rekorden olup pripada Martinu Magdalencu in je meril 730 cm. Tudi letos bodo organizirali rekreacijski tek - S kozjanskim jabolkom do bolj zdravega življenja, kolesarili z Jabko na kolo. Poskrbeli bodo tudi za naše najmlajše s številnimi delavnicami. Skratka, tudi letos bo sejem živ.
Tekmovanje v najdaljšem olupu Martin Magdalenc

SEJEMSKI DOGODKI

SOBOTA, 9. OKTOBER: SEJEM REGIONALNIH PRODUKTOV
 • od 10. do 18. ure: tržnica z regionalnimi proizvodi, predstavitve društev in združenj, predstavitev predelovalnice jabolčnega soka, tekmovalne in družabne igre, ustvarjalne delavnice za otroke, bogat kulturni program
 • ob 10. uri: SLAVNOSTNO ODPRTJE Praznika kozjanskega jabolka, podelitev naziva Carjevič leta 2020 in 2021 in blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park
 • ob 11. uri: odprtje razstave gob Gobarskega društva Kozjansko Kozje; lokacija: Slovensko-bavarska hiša v Podsredi
 • ob 12. uri: tekmovanje v peki »študla« za naziv Štrudlmojstr-ca
 • ob 16. uri: tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu
NEDELJA, 10. OKTOBER: SEJEM REGIONALNIH PRODUKTOV
 • od 10. do 17. ure: tržnica in bogat kulturni program
 • od 10.30 do 13. ure: družabno kolesarjenje (info: Kolesarska sekcija ORANS, Gašper Rainer, 041/968-106)
 • ob 11. uri: rekreativni tek na grad Podsreda (info: Športno društvo Podsreda, Jernej Jagrič, 041/834-761)
Novost na letošnjem prazniku bo Kuhna na jabki, kjer bo dobrote ponujalo 5 gostincev:
 • Kmetija Kunej
 • Hiša vin Emino
 • Lovska družina Podsreda
 • Gostilna Krpan
 • Kavarna MiaMia
Opozorilo glede bolezni covid-19
 • Zaradi koronavirusa (covid-19) si jemljemo pravico do sprememb programa, o katerih vas bomo obveščali.
 • Ohranjajmo medsebojno razdaljo.
 • Prosimo vas, da na vseh dogodkih upoštevate varnostna priporočila NIJZ.
 • Pogoj PCT obvezen za vse udeležence Praznika kozjanskega jabolka.
 • V času Praznika kozjanskega jabolka, 9. in 10. oktobra 2021, možnost samoplačniškega hitrega testiranja in cepljenja (cepivo Pfizer ali Johnson) v zdravstveni postaji Bistrica ob Sotli od 9. do 13. ure.
Vir in foto: Kozjanski park
« Nazaj na seznam
»