Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V soboto izobraževalna delavnica za motoriste

Objavljeno: Torek, 02.06.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG_0621

Z lanske delavnice pred Qlandio (foto: arhiv PO)

Na parkirišču pred nakupovalnim centrom Qlandia Krško bo v soboto, 6. junija (v primeru slabega vremena je nadomestni termin sobota, 13. junij), od 9. ure dalje potekala izobraževalna delavnica varne vožnje za motoriste VOZI VARNO IN ODGOVORNO - MISLI NA SEBE IN DRUGE, ki jo organizira Moto klub Rak.

Cilj delavnice je izboljšati varnost mladih voznikov in voznikov začetnikov skuterjev , mopedov in motornih koles v cestnem prometu. Zelo pomembno je, da mladi razvijejo zavest o pomenu nošenja zaščitne opreme zaradi njih samih in ne zaradi zakona, ki jim to predpisuje. Mladi vozniki so tudi vozniki od 50 in več let, ki so pred nedavnim opravili vozniški izpit  A kategorije, nimajo pa dovolj izkušenj za upravljanje motornega kolesa. Po poročilu prometne policije se je v preteklih dveh letih povečalo število prometnih nesreč prav pri voznikih, starejših od 50 let.
 
Kako bo potekala delavnica?
 
Delavnica VOZI VARNO IN ODGOVORNO - MISLI NA SEBE IN DRUGE je sestavljena iz izobraževalne delavnice - teoretični del in prikaza varne vožnje - praktični del.
 
Izobraževalna delavnica - teoretični del, ki bo v prostorih trgovskega centra Qlandia, bo vsebovala; statistične podatke o prometnih nesrečah v katerih so bili udeleženi motoristi, spoznavanje predpisov in zakonov s tega področja, napotke za večjo varnost motoristov (stanje pnevmatik, zavor, svetlobni teles, nošenju zaščitne opreme), kakor tudi osnovno prvo pomoč v primeru prometne nesreče z udeležbo motorista  (snemanje čelade in drugo). Ta del teoretičnega pouka bojo podali predstavniki prometne policije inštruktorji varne vožnje, gasilci  in predstavnik reševalcev.

Člani Moto kluba RAK  bodo pokazali, kakšna je ustrezna zaščitna oprema (obvezna in tista, ki ni zakonsko obvezna), ki je namenjena zaščiti motorista ob padcu ali zdrsu in rešuje življenje. Od članov Moto kluba RAK bodo prav tako izvedeli in slišali njihove praktične izkušnje in nasvete za voznike začetnike.

Praktični del delavnice - varna vožnja je sestavljen  s treningom na poligonu (parkirišču), in sicer; z zaviranjem motornega kolesa v sili, izogibanju oviram, z vožnjo preko ovir in spretnostno vožnjo motorja okrog stožcev. Vožnja je zelo atraktivna in je sestavni del vožnje za pridobitev vozniškega dovoljenja za voznike začetnike AM, A1, A2 in A kategorije. Vožnjo bodo demonstrirali predstavniki Prometne policije - inštruktorji motoristi in člani MK RAK s svojimi motorji.

Po demonstraciji se bo vsak udeleženec delavnice s svojim motorjem zapeljal na poligon in se tudi sam preizkusil v varni in spretnostni vožnji.
 
Po zaključeni delavnici bo vsem udeležencem podeljena izobraževalna brošura Priročnik za varno vožnjo motorja, ki jo bodo ponatisnili v nakladi 1000 izvodov. Priročnik vsebuje navodila in nasvete za varnost v prometu, pravilni drži in sedenju na motorju, tehnično brezhibnost motorja, nasvete za vizualni pregled motornega kolesa, nakupu in nošenju zaščitne opreme ter navodila za motoriste začetnike. Izobraževalna brošura je odličen pripomoček za opravljanje vseh teh delavnic, tako v organizaciji Moto kluba Rak, kakor tudi pri realizaciji podobnih delavnic Prometne policije, AVP - ja in ostalih Moto klubov po vsej Sloveniji.
 
Vir: Moto klub Rak
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce

ne spreglejte