Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V soboto tradicionalni sladki grajski dan

Objavljeno: Sreda, 13.11.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
dan cokolade in likerjev_grad rajhenburg 2016 (12)

Letos bodo ponudniki: Sladkozvočje I Gorazd Potočnik, Čokoladnica La chocolate, Passero podeželska čokoladnica, Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Torras čokolade, Žganje iz Rožc, Muzejska trgovina Gradu Rajhenburg, Kavarna in slaščičarna Grad Rajhenburg (foto: arhiv PO)

S tega mesta napovedujemo (uradno) najsladkejši dan v letu v občini Krško. Prihajajočo soboto, 16. 11., se bo namreč na gradu Rajhenburg petič zvrstil Rajhenburški dan čokolade in likerjev, ki so ga v Kulturnem domu Krško in v sklopu njega delujoče brestaniškega grajske enote zasnovali na bogati dediščini trapistov, ki so bili prvi proizvajalec čokolade na Slovenskem.

V 19. stoletju so na gradu Rajhenburg živeči trapisti proizvajali čokolado pod blagovno znamko Imperial. Blagovno znamko jim je podelil sam avstrijski cesar Franc Jožef I., dobavljali pa so jo, poleg tega še likerje (Cacao liker, Grande in Trapistin liker), znani pa so bili tudi po siru trapist, v dobršen del evropskih dežel. Izhajajoč iz navedenega je bil leta 2015 na grajskem dvorišču prvič organiziran Rajhenburški dan čokolade in likerjev, nakar je bila prireditev zaradi spremenljivega jesenskega vremena prestavljena v kletne prostore gradu, seveda pa zato nič manj sladka.

Programsko pester čokoladni dan

dan cokolade in likerjev_grad rajhenburg 2016 (11)
Da čokoladni dan ne bi bil zgolj prodajni dan in paša za oči, kar dejansko samo po sebi je, temveč da bi zadovoljili tudi tiste obiskovalke in obiskovalce, ki tudi sami radi pripravljajo čokoladne sladice, je organizator pripravil tudi vzporedno potekajoče delavnice izdelovanja čokoladnih sladic, različne aktivnosti za otroke in tudi kulturni program. Tako se bodo letos po uradnem odprtju čokoladnega dneva (ob 11.00) zvrstile:
  • med 11.15 in 18.00 uri delavnice priznanega slaščičarskega mojstra Gorazda Potočnika (izdelovanje à la carte čokoladne sladice »Afrika«),
  • sladka delavnica za otroke med 11.30 in 12.30,
  • istočasno (med 11.30 in 12.30) tudi javno vodstvo po izredno razgibani in poučni razstavi Trapisti v Rajhenburgu,
  • aktivnosti za predšolske otroke Čokoladni zakladki (13.00 do 13.30),
  • med 14.40 in 15.30 zanimivo predavanje Žive Lopatič Zrno kakava in čokolada,
  • med 15.45 in 16.45 aktivnosti za otroke (okvirno) med 7. in 12. letom z naslovom Skrivnost izginule čokolade,
  • ob 18.00 zaključek najsladkejšega dneva.
A to še ni vse, vmes bo potekal tudi atraktiven glasbeni program, in sicer:
  • med 14.00 in 14.30 bobnarski nastop Issiaka Sanouja iz Burkine Faso,
  • od 14.30 do 15.30 ustvarjalno plesna delavnica za otroke med 5. in 9. letom starosti Skozi gib in zvok v Afriko (KUD Baobab) in
  • od 17.00 do zaprtja nastop vokalne zasedbe Sankofa, prav tako KUD Baobab, s pripovedovalko glasbeno predstavo Afriške zgodbe.
Vstop na dan čokolade in likerjev je prost, kakor tudi udeležba na delavnicah, le da je potrebno, ker je število udeležencev na njih omejeno, na recepciji gradu prevzeti kupone, sicer pa se je možno na dogodek v dogovoru s Slovenskimi železnicami pripeljati do brestaniške postaje tudi z vlakom (več informacij GREM Z VLAKOM na (http://https://www.slo-zeleznice.si/sl/component/k2/prireditve/12208) in se od tam dalje sprehoditi do gradu peš.

B. M.
« Nazaj na seznam