V Svibnem ohranjajo tradicijo peke poprtnika
Objavljeno:
Ponedeljek, 18.01.2021 Rubrika:
PANORAMA Redakcija

V Svibnem so tudi letos pekli poprtnik po receptu prednikov.
V vasi Svibno in okoliških vaseh v občini Radeče je tradicija priprave poprtnika (božičnega kruha) pomemben del praznovanja svetih treh kraljev, ki ga kristjani obeležujejo 6. januarja.
Na predvečer praznika gospodinje prinesejo božični kruh k blagoslovu v cerkev, ki stoji na živi skali pod razvalinami nekdanjega mogočnega gradu pogumne plemiške družine iz rodu Ostrovrharjev. Letos tradicionalnega dogodka s sveto mašo in blagoslovom zaradi epidemije širjenja koronirusa ni bilo, a kljub temu so članice Društva kmečkih žena Arnika s Svibna spekle poprtnik in ga podelile med družinske člane.
»
Običaj peke poprtnika je pri nas močno ukoreninjen in tudi letos se je peklo v vsakem domu, čeprav so nam razmere odvzele možnost tradicionalnega blagoslova poprtnikov, a praznikov in običajev, ki živijo z nami že stoletja, si ne smemo dovoliti vzeti,« je dejala predsednica DKŽ Svibno
Marjana Dolinšek v upanju, da bo v januarju 2022 blagoslov božičnega kruha in veselo druženje pri cerkvi sv. Križa v Svibnem potekalo tako, kot že vsa minula stoletja. Znanje in
tradicija priprave poprtnika se večinoma
prenaša iz roda v rod znotraj družine, preko generacije pridnih svibenskih gospodinj
že več kot tri stoletja in na to so v KS Svibno zelo ponosni.
Poprtnik, božični kruh, je dobil ime, ker je bil pokrit z lepim belim prtičkom. Narejen je iz bele moke in včasih je bil na mizi od božiča pa vse do svetih treh kraljev, ponazarjal pa je blagostanje družine. Kruh je okrašen z različnimi motivi, s pleteno kito in motivom ptice, križa, s simboličnimi črkami itd.
S. R., foto: DKŽ Svibno