Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Svibnem ohranjajo tradicijo peke poprtnika

Objavljeno: Ponedeljek, 18.01.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Poprtnik (2)

V Svibnem so tudi letos pekli poprtnik po receptu prednikov.

V vasi Svibno in okoliških vaseh v občini Radeče je tradicija priprave poprtnika (božičnega kruha) pomemben del praznovanja svetih treh kraljev, ki ga kristjani obeležujejo 6. januarja.

Na predvečer praznika gospodinje prinesejo božični kruh k blagoslovu v cerkev, ki stoji na živi skali pod razvalinami nekdanjega mogočnega gradu pogumne plemiške družine iz rodu Ostrovrharjev. Letos tradicionalnega dogodka s sveto mašo in blagoslovom zaradi epidemije širjenja koronirusa ni bilo, a kljub temu so članice Društva kmečkih žena Arnika s Svibna spekle poprtnik in ga podelile med družinske člane.

»Običaj peke poprtnika je pri nas močno ukoreninjen in tudi letos se je peklo v vsakem domu, čeprav so nam razmere odvzele možnost tradicionalnega blagoslova poprtnikov, a praznikov in običajev, ki živijo z nami že stoletja, si ne smemo dovoliti vzeti,« je dejala predsednica DKŽ Svibno Marjana Dolinšek v upanju, da bo v januarju 2022 blagoslov božičnega kruha in veselo druženje pri cerkvi sv. Križa v Svibnem potekalo tako, kot že vsa minula stoletja. Znanje in tradicija priprave poprtnika se večinoma prenaša iz roda v rod znotraj družine, preko generacije pridnih svibenskih gospodinj že več kot tri stoletja in na to so v KS Svibno zelo ponosni.

Poprtnik, božični kruh, je dobil ime, ker je bil pokrit z lepim belim prtičkom. Narejen je iz bele moke in včasih je bil na mizi od božiča pa vse do svetih treh kraljev, ponazarjal pa je blagostanje družine. Kruh je okrašen z različnimi motivi, s pleteno kito in motivom ptice, križa, s simboličnimi črkami itd.

S. R., foto: DKŽ Svibno


 
« Nazaj na seznam