Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V tem šolskem letu 38 prejemnikov bralne značke Peter Klepec

Objavljeno: Četrtek, 10.05.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_5857

Dobitniki bralnih značk z mentoricami in ostalimi sodelujočimi pri projektu

V prostorih Centra Sonček Krško so v današnjem dopoldnevu že deveto leto slovesno podelili bralne značke Peter Klepec, ki jih je v šolskem letu 2017/18 prejelo 38 vestnih bralcev in ustvarjalcev iz VDC Krško-Leskovec, Centra Sonček in OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško. Značke je podelila pobudnica in vodja tega projekta Antonija Amon iz Valvasorjeve knjižnice Krško.

DSC_5797

Uporabniki VDC Krško-Leskovec so prebrali in prikazali zgodbo Princesa Sarasvati.

V krški knjižnici so s projektom branja z uporabniki s posebnimi potrebami začeli že leta 1999, ko je na pobudo Amonove steklo poglobljeno sodelovanje najprej z Društvom gluhih in naglušnih Posavja ter OŠ dr. Mihajla Rostoharja, nekoliko kasneje pa sta se v projekt, ki so ga leta 2009 poimenovali Živim in se veselim s knjižnico, vključila še VDC Krško-Leskovec in Center Sonček. S tem je stekel tudi skupen projekt Bralna značka Petra Klepca, ki so ga knjižnica in sodelujoči izvedli prvič v šolskem letu 2009/2010. Amonova je dejala, da je bralna značka Petra Klepca veliko več kot samo običajna bralna značka. Zahvalila se je vsem, ki pri tem projektu sodelujejo, in izrazila veselje, da lahko projekt peljejo uspešno naprej, saj se število "značkarjev" iz leta v leto povečuje. Po navadi preberejo šest do sedem knjig na šolsko leto in jih poustvarijo, tako likovno kot dramsko. Navzoče je nagovorila tudi direktorica Valvasorjeve knjižnice Urška Lobnikar Paunović ter poudarila, da ta projekt vsem v knjižnici pričara zadovoljstvo in nasmehe na obraz. Še posebej se je zahvalila Amonovi in pa tudi prostovoljki Katji Križaj, ki se je projektu pridružila v tem letu in organizirala še kakšno dodatno urico za bralce. Knjižna darila - zgodbo Petra Svetine z naslovom Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom - je tudi letos podarilo Društvo Bralna značka Slovenije.

Bralci Bralne značke Petra Klepca so ob tej priložnosti pripravili tudi kulturni program ob knjigah, ki so jih prebirali v tem šolskem letu. Tako so učenci OŠ dr. Mihajla Rostoharja uprizorili priredbo Martina Krpana, Monika Planinc - z igranjem na sintetizator je poskrbela tudi za glasbene vložke - in Denis Breznikar iz Centra Sonček sta v dveh jezikih - slovenščini in italijanščini - prebrala zgodbo Čudež v Piranu, Maša Dornik (Center Sonček) je pripovedovala zgodbo z naslovom Drevo ima srce, uporabniki VDC Krško-Leskovec pa so prebrali in prikazali zgodbo Princesa Sarasvati.

Bralne značke Peter Klepec je prejelo 20 uporabnikov VDC Krško-Leskovec, 13 učencev OŠ dr. Mihajla Rostoharja in pet uporabnikov Centra Sonček. Zahvalili so se tudi mentoricam bralcev in nastopajočih v programu, in sicer Karmen Preskar (Center Sonček), Romani Cvar, Idi Ravnikar (obe OŠ dr. Mihajla Rostoharja), Damjani Pirc, Tatjani Uduč (obe VDC Krško-Leskovec) in Branki Žičkar (Glasbena šola Krško). Po slovesni podelitvi je sledilo še druženje s pogostitvijo, ki so jo pripravile članice Aktiva kmečkih žena Sremič.

R. R.
« Nazaj na seznam
»