Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V znamenju ocvirkov in vina

Objavljeno: Nedelja, 12.01.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
vt ocvirkivino (40)

Sodelujoči v skeču, ki je dodobra nasmejal občinstvo.

V današnje popoldne, 12. januarja, se je na Velikem Trnu odvijala prireditev, ki sta jo organizirala Društvo za ohranitev podeželja in Društvo vinogradnikov Veliki Trn. Kulturno-kulinarični dogodek nosi naslov Ocvirki in vino, letos je bil sedmi po vrsti.

vt ocvirkivino (50)

Svetoduški ramplači so nastopili s sklopom ljudskih pesmi.

Povezovalka programa Irena Janc, ki je tudi podpredsednica Društva za ohranitev podeželja, je med drugim številnim zbranim povedala, da so tokrat še posebej zadovoljni, saj so za glasbeno-zabavni program poskrbeli domačini. Najprej je s harmoniko dvignil vzdušje Aleš Češnjevar, ki je v nadaljevanju skrbel za tehnično izvedbo ter prišepetavanje, ko so se na odru pričeli odvijati prizori skeča izpod peresa Borisa Sternada iz Pesja pri krški Dolenji vasi. Z vlogami pa so navdušili Vera Pirc, Janez Pirc, Marjana Pirc, Vlado Hribšek in Anica Srpčič. Srpčičeva je v nadaljevanju obiskovalce nagovorila še kot predsednica Krajevne skupnosti Veliki Trn in jim v novem letu zaželela obilo prijetnih trenutkov. Trenutke v dvorani so zapolnili še Svetoduški ramplači Franci Lekše, Jože Pust, Milena Pust, Branka Žaren, Zdravko Pirc, Mojca Pirc in Branko Pust.

Sledila je degustacija jedi iz ocvirkov s prilogami ter pokušanje vin okoliških vinogradnikov. Pripravili so kar 30 raznih vrst različne hrane in lepo število vinske kapljice. Tako predsednica Društva za ohranitev podeželja Irena Žaren kakor predsednik vinogradnikov Jernej Žaren sta izrazila zadovoljstvo, da jim je uspelo prireditev narediti tradicionalno, s čimer bodo nadaljevali. Med pogovorom z Jančevo pa je odstrla še nekaj misli, da na tak način gojijo duh preteklosti, tradicijo nekdanjih časov, ko so bile koline praznik in ocvirki posebna poslastica. »V društvu se trudimo ohranjati stare običaje. To je ena izmed takšnih prireditev. Vse priloge, ki pašejo k ocvirkom, so pripravile in skuhale naše članice v teh prostorih. Izdelkov, ki jih prinesejo, nimamo navade popisati, niti nimamo poimenskega seznama tistih, ki podarijo izdelek za pokušino. Podarimo jim pa priložnostno darilo, kuhalnico. Pri vsem tem, kar počnemo, se nam zdi najbolj pomembno druženje, kar so znali početi že naši predniki. Zanamcem je potrebno ohraniti tudi tradicijo. Tako pripravljamo še košnjo trave s koso. V našem planu so razni pohodi, kuharske in ustvarjalne delavnice. Vsak ponedeljek pa imamo pogovorno skupino za starejše. Spodbujamo tudi kulturne prireditve. Vse z namenom, da se na podeželju nekaj dogaja,« je povedala Jančeva in izpostavila 25. januar, ko bodo ob 9. uri izvedli delavnico izdelovanja pletenih košar.

M. H.
 
« Nazaj na seznam