Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V župnijah že pozdravili nove dušne pastirje

Objavljeno: Četrtek, 05.08.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Mitjaposlovilnamaša-168

Mitja Markovič je po 16 letih zapustil župnijo Videm – Krško.

S 1. avgustom se vsako leto v Katoliški cerkvi na Slovenskem zgodijo selitve in premestitve duhovnikov, kar pomeni da marsikatera župnija dobi novega župnika. Tudi v tem letu ni bilo nič drugače, saj je marsikateri dušni pastir prejel klic s škofije, ki ga je seznanila s škofovo odločitvijo. Po 16 letih je iz župnije Videm – Krško odšel med ljudmi priljubljeni Mitja Markovič.

Kar nekaj sprememb je tudi v posavskih župnijah. Poglejmo najprej v celjsko škofijo, kjer je Gregor Majcen razrešen službe župnijskega upravitelja župnije Pišece in imenovan za župnijskega kaplana v isti župniji. Po odloku je tudi župnijski kaplan v župniji Brestanica. Po novem stanuje v župnišču v Brestanici. Jože Špes, župnik v Brestanici, je imenovan za župnika soupravitelja župnije Pišece pa tudi za mentorja župnijskemu kaplanu Gregorju Majcnu. Mitja Markovič je razrešen službe župnijskega upravitelja župnije Videm – Krško in župnijskega soupravitelja župnije Zdole ter imenovan za župnika župnije Šentjur pri Celju. Markoviča je nadomestil Janez Turinek, ki je razrešen službe župnijskega upravitelja župnije Senovo in župnijskega soupravitelja župnije Koprivnica ter imenovan za župnika videmske župnije in soupravitelja župnije Zdole. Namesto Turinka je prišel Ivan Šelih, ki je razrešen službe župnijskega upravitelja župnije Šmartno ob Dreti in župnijskega soupravitelja župnije Bočna ter imenovan za župnika župnije Senovo in župnika soupravitelja župnije Koprivnica. Iz ljubljanske nadškofije so misijonarju Stanislavu Kerinu podaljšali dovoljenje za delovanje v misijonu na Madagaskarju. V novomeški škofiji pa je sprememba v župniji Raka, kjer se je dosedanji župnik Franc Levičar odpovedal župniji ter bil imenovan za duhovnega pomočnika v domači župniji in v župniji Studenec. Novi župnik na Raki je Boštjan Gorišek, ki je bil prej kaplan v župniji Črnomelj, in bo tudi soupravitelj župnije Studenec. Letošnji kostanjeviški novomašnik Jakob Piletič pa je bil imenovan za kaplana v župniji Metlika.

Markovič: Bilo je tudi nekaj solza

Mitjaposlovilnamaša-183

Župljani so se 25. julija na poslovilni maši množično in čustveno poslovili od njega.

Poseben pečat je od leta 2005 v videmski župniji pustil Mitja Markovič, ki smo ga prosili za nekaj misli ob slovesu ne samo iz župnije, ampak tudi iz Posavja. Iskreno je dejal, da mu je bilo težko oditi, a hkrati odhaja miren. »Težko mi je, ker v Krškem ni bilo le moje delovno mesto, ampak tudi moj dom, vse moje življenje. Veliko skupnega dela, ob tem veliko medsebojnega oblikovanja, rasti v vseh pogledih, ogromno ustvarjalnosti, skupnih poti, sanj, srečevanj. Sprememba, ki se po vsem tem dogaja, je za človekova čustva velika. Razum na drugi strani pripoveduje, da je tako prav. Spremembe so zahtevne, a so dobre. So nova priložnost, so prevetritev za skupnost in izziv za nove premisleke, na novo oblikovane prioritete ter iskanje novih pristopov in načinov dela. Ko spregovorita skupaj srce in razum, pa vse postane lepa zgodba hvaležnosti, ki jo je denimo izpisala tudi naša zadnja skupna nedelja, ko smo pri čudovitem bogoslužju pod šotorom na našem travniku skupaj pogledali na prehojeno pot in se drug drugemu iskreno zahvalili. Bilo je tudi nekaj solza, a bilo je praznično. Tako, naše; in resnično, kot je resnično življenje,« se je Markovič ozrl na zadnje dneve na Vidmu. Nadaljeval je, da je marsikaj zaznamovalo ta skupni čas s farani, za kar so hvaležni in na kar so lahko tudi ponosni. »Posebej izpostavljam razvejano animatorsko delo v župniji; skavtski steg, ki je tudi zaživel pred 16 leti ter odlično vrši svoje poslanstvo med otroki in mladimi; naše šmarnice so razlog za veselje in navdušenje; izpostavil bi tudi načrtno delo, ki smo se ga skupaj učili, in ne nazadnje angažiran vstop v spletno okolje, kamor nas je usmerilo obdobje pandemije. V začetku našega skupnega obdobja (in tudi na koncu) smo pogledali tudi v našo zgodovino in se posvetili koreninam. Najprej ob praznovanju jubileja 850-letnice naše pražupnije, tudi z monografijo, ki je ob tem nastala, in na koncu z obhajanjem Ripšlovega jubilejnega leta, od katerega tudi ostajajo nekateri dragoceni sledovi, kot so njegovo doprsje, brošura, razstava, spominske jablane ... In nekaj našega ponosa, da pripadamo tako starodavni in imenitni tradiciji,« je izpostavil novi župnik v Šentjurju pri Celju.

Markoviča ob pogledu na mesto ob Savi in tukajšnje okolje navdaja tudi iskreno veselje. »Ko sem prišel v Krško, sem bil prepričan, da prihajam v čudovito okolje in med imenitne ljudi. Kmalu sem se prepričal, da so bila moja pričakovanja še kako na mestu. In tudi ko bom živel drugje ter pripovedoval o Krškem in Krčanih, bom pripovedoval o lepem okolju in sijajnih ljudeh; pripovedoval bom o tem, kako znajo tu drug drugega vzpodbuditi, skupaj pogledati proti skupnim ciljem in kjer se različne sfere družbenega življenja trudijo vsak na svojem področju narediti kar se da veliko dobrega za skupnost. Z iskrenim in vzajemnim medsebojnim spoštovanjem,« je še sklenil.

Rok Retelj, foto: Luka Rudman

Prispevek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte