Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vabijo na Počitniška muzejska doživetja

Objavljeno: Torek, 20.08.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
pocitniske-delavnice2jpg

Foto: Anita Radkovič in Nina Sotelšek, arhiv Mestni muzej Krško in Grad Rajhenburg

Kulturni dom Krško v zadnjem počitniškem tednu vabi na brezplačne delavnice za otroke Počitniška muzejska doživetja.

torek, 27. 8. 2019  / Mestni muzej Krško  

10.00 – 12.00 Mesto Krško: včeraj–danes–jutri


Krško zaradi lege ob reki Savi sodi med kraje, ki so bili skozi celotno zgodovino pomembni kot križišča prometnih poti. Status mesta je dobilo 5. marca 1477, s čimer so mesto in meščani dobili pravico do rabe mestnega grba in pečata.   

Mestno zgodovino bomo spoznavali ob razvalinah krškega gradu. Po vrnitvi v muzej si bomo v razstavi Krške vedute – mestne insignije ogledali pečatnika in sodniško palico ter spoznali podobo krškega grba in njegov pomen. Na kratko bomo spregovorili tudi o Neviodunumu, rimskem mestu ob reki Savi in si v razstavi 80. so bila leta … v Krškem ogledali, kako so Krčani živeli v omenjenem obdobju. Za konec bomo v muzejskem atriju sestavljali talni mozaik.  

Udeleženci delavnice naj bodo za pot na razvaline krškega gradu primerno obuti (športna obutev) in oblečeni (zaščita pred soncem). Priporočamo, da s sabo vzamejo tudi pijačo.   

sreda, 28. 8. 2019 / Grad Rajhenburg

10.00 – 12.00 Kaj pa tebi pravijo?


Na gradu Rajhenburg so ohranjene izjemno pomembne stenske poslikave iz obdobja renesanse, na katerih lahko prepoznavamo tudi nekatere resnične zgodovinske osebnosti. Koga predstavljajo? O čem se pogovarjajo? O čem razmišljajo? Kako se počutijo? Kaj bi jih vprašal-a ti, če bi imel-a to možnost?

Udeleženci delavnice si bodo ogledali stenske poslikave ter na njih skušali poiskati odgovore na zgornja vprašanja in jih ubesediti v stripu.    

Delavnici sta primerni za otroke med 6. in 12. letom. Število mest je omejeno, zato prosimo za najave.  

E: info@gradrajhenburg.si, info@mestnimuzejkrsko.si, zinka.junkar@gradrajhenburg.si   

T:  07 620 42 16, 07 620 92 44

Vir: KD Krško
 
« Nazaj na seznam