Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vaja z avtolestvijo v radeški papirnici

Objavljeno: Ponedeljek, 25.10.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
gz_radece_pge_kk_vaja_alk32_2021-10-23 (235)
Ob mesecu požarne varnosti se je Gasilska zveza Radeče povezala s Poklicno gasilsko enoto Krško in v včerajšnjem dopoldnevu izvedla vajo na območju družbe Radeče Papir Nova. 

Preko trideset gasilcev operativcev, med katerimi so bile tudi tri pripadnice nežnejšega spola iz osrednjega PGD Radeče, je tekom štiriurnega aktivnega dela reševalo hipotetične intervencijske situacije in pobliže spoznalo pravilno ukrepanje z vidika reševanja z višine ob pomoči avtolestve. Tov. Matej Kerin in tov. Roman Cerjak, ki se z gasilstvom ukvarjata (tudi) profesionalno kot zaposlena v PGE Krško, sta bila že ob prihodu v Radeče deležna posebne pozornosti - pravzaprav je je bilo vozilo, s katerim sta prispela. Tedaj je gasilce pred radeškim gasilskim domom kratko obiskal tudi župan Občine Radeče Tomaž Režun.
gz_radece_pge_kk_vaja_alk32_2021-10-23 (85)

AL 32 (Mercedes Benz Atego 1529) - iz leta 2013 - za voznika in dvočlansko posadko je eno izmed 17 vozil in plovil krškega voznega parka, gasilci iz vseh štirih društev radeške občine pa smo imeli priložnost vstopa v košaro in dviga 24 metrov visoko, kot tudi sestopa iz košare v potencialno goreči objekt. Obenem smo spoznali še opremo, ki je na razpolago v sklopu vozila AL 32.

Ob koncu vaje je sledil tudi dvig nosil, ob čemer sta svibenska gasilca preizkusila postopek odstranitve s košare in nato vnovične namestitve nanjo. 

V osnovi predvidena suha vaja se je prav na koncu izkazala za ravno nasprotno, saj je bil z vrha košare na avtolestvi sprožen tudi vodni curek, z različnimi vrstami razpršenosti. 

Tov. Matej Kerin, stanovski kolega iz PGE Krško, ki je obenem tudi predsednik PGD Veliki Trn v GZ Krško, je ocenil, da smo gasilci iz GZ Radeče dobro osnovno usposobljeni, tekom vaje pa je posamezne napadalne dvojice opozoril tudi na nekatere posebnosti, ki se v praksi izkazujejo za drugačne od tistih, ki se jih preko teorije učimo na določenih izobraževanjih in usposabljanjih. Dragocene napotke s strani izkušenih gasilcev tako gasilci iz PGD Radeče, Jagnjenica, Vrhovo in Svibno načrtujemo ponotranjiti na raznih vajah tekom leta, z upanjem, da bo čim manj novopridobljenega znanja uporabljenega na vajah in ne v realnih situacijah. 

D. J.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte